Religió
Turisme al patrimoni religiós
Els deu bisbats catalans proposen rutes i visites per conèixer la riquesa patrimonial del país, sovint desconeguda
Enguany n’hi ha de programades a quinze comarques de Catalunya i una al País Valencià
Ha estat una de les primeres activitats per conèixer la restauració de l’històric instrument de la catedral
“Feia quaranta anys que Solsona estava pendent de restaurar l’orgue”, diu Carles Freixes
El proper 4 de juny es farà la inauguració oficial i la benedicció de l’orgue restaurat de la catedral de Solsona. Fa unes setmanes, però, el 8 d’abril, Catalonia Sacra ja hi va organitzar una visita guiada, un tast que va aixecar una enorme expectació. “Feia quaranta anys que es parlava de restaurar-lo, però era una empresa molt gran, molt costosa. Finalment ara fa quatre anys ens hi vam posar i ara ja està a punt i, naturalment, l’interès és molt gran!”, explica Carles Freixes, delegat del patrimoni cultural del Bisbat de Solsona, que assegura que aquest “és un dels últims grans orgues que es va fer a Catalunya en el segle XIX”. “Creiem que és l’últim gran orgue de Catalunya que faltava per restaurar”, diu Freixes. I explica: “Es va inaugurar el 1853, ara fa 170 anys. A Solsona i des de l’època medieval hi havia hagut orgues, però el darrer es va fer malbé quan la catedral es va cremar el 1810, durant la Guerra del Francès, per això es va restaurar la catedral i es va fer un orgue nou. En la seva construcció hi van intervenir diferents organistes.” El monumental orgue que ha restaurat l’empresa Blancafort (la mateixa que ha construït el nou orgue de Montserrat) té més de 3.800 tubs i tres teclats. La visita que el mes passat va organitzar Catalonia Sacra va ser una manera de començar a ensenyar l’orgue i explicar “com s’havia construït en el segle XIX”, una visita que “agrada molt a la gent perquè una cosa és veure un orgue per fora, la façana, i una altra poder veure el seu interior i els mecanismes i el seu funcionament”, explica Carles Freixes. “Aquesta visita que vam fer amb Catalonia Sacra era per a un màxim de trenta persones i vam exhaurir les entrades”, comenta Freixes, que recomana a més de l’orgue restaurat “tot el que és el barroc del Solsonès”. “El Solsonès és una comarca on es va conservar molt de barroc perquè, al contrari que en molts altres llocs, durant la Guerra Civil no es va destruir.” Entre les recomanacions hi ha el gran retaule del Miracle, el retaule dels Colls de Sant Llorenç de Morunys, Sant Pere de Madrona, Santa Maria de Besora. El delegat del patrimoni cultural del Bisbat de Solsona també recomana joies del gòtic com Santa Maria de Cerver i Sant Miquel de Cardona.
Tot aquest patrimoni cultural es pot visitar a través de Catalonia Sacra, una iniciativa dels deu bisbats catalans que va néixer el 2012 per donar a conèixer el patrimoni religiós del país. “Als bisbats catalans hi ha més de 4.000 esglésies, repartides per tota la geografia catalana. N’hi ha que són molt grans, n’hi ha que són molt petites, n’hi ha a muntanya, altres a ciutat o prop del mar. És una trama immensa de patrimoni cultural absolutament arrelat al territori que ens parla de les nostres arrels, de la nostra forma de viure; hi trobem, per tant, història, art. Sobre la part més interessant d’aquest patrimoni és on nosaltres posem l’accent, perquè la gent el visiti”, explica Dani Font, coordinador de Catalonia Sacra.
Catalonia Sacra, a través de la seva pàgina web, dona informació de tot el patrimoni dels deu bisbats catalans, els horaris en què es poden visitar, les rutes que es poden fer, i permet, a qui ho vulgui, organitzar les pròpies visites. L’agenda és una altra cosa: són unes visites guiades a les quals la gent interessada s’hi ha d’apuntar. En la programació de l’agenda d’aquest any hi ha activitats organitzades en quinze comarques de Catalunya i una al País Valencià amb temàtiques de tota mena, que a banda de permetre visitar esglésies d’alt valor patrimonial convida a conèixer elements diversos com la indumentària litúrgica o fer activitats familiars. La gran majoria de les propostes que fa l’agenda de Catalonia “són exclusives o amb valor afegit” i es compta amb ponents que són investigadors de referència en el seu àmbit, com Jordi Faulí, Francesca Español, Maria Garganté, Montserrat Pagès, David Puig, Alberto Velasco o Joan Yeguas, entre d’altres.
Entre les visites proposades hi ha, per exemple, la portalada barroca de Sant Martí de Maldà (Urgell) o el claustre gòtic de la catedral de Vic (Osona), ambdós monuments recentment restaurats; la indumentària religiosa i la seva simbologia –que mereixeran una jornada de formació que es farà a Reus (Baix Camp)–, o explicar les pintures de Josep Serrasanta a l’església de Santa Maria de Castelldefels (Baix Llobregat) a la mainada, en una activitat pensada per a tota la família. A més de veure esglésies, catedrals, ermites..., la programació inclou suggeriments de visita i participació en esdeveniments de patrimoni immaterial on es donen a conèixer alguns dels actes rellevants d’arrel religiosa en què el patrimoni cultural té una presència important. A l’agenda del 2023 s’hi afegiran una vintena d’activitats que, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, es faran els dies 13, 14 i 15 d’octubre per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). Aquestes activitats les impulsa la Xarxa d’Esglésies de Catalonia Sacra, equipaments d’alt valor patrimonial que disposen de serveis de gestió turística i cultural.
Presentació de l’agenda a la capella de Santa Tecla
La presentació de l’onzena temporada de Catalonia Sacra es va fer a mitjans del mes de març a Tarragona, en concret a la capella de Santa Tecla la Vella, situada darrere l’absis de la catedral i que s’ha reobert recentment al públic. Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic de Tarragona, va guiar la visita per conèixer la capella construïda a mitjan segle XIII. La configuració de la capella, de gran sobrietat arquitectònica, es veu influenciada per l’estil impulsat per l’orde del Cister i al seu interior van ser enterrats bisbes i canonges distingits. L’any 1869 es va transformar en museu lapidari i cap al 1970, en magatzem de reserves del Museu Diocesà. Ara s’hi ha fet aquesta intervenció que ha permès tornar-lo a fer visitable. Precisament una de les properes activitats de l’agenda de Catalonia Sacra també es fa a la demarcació del Bisbat de Tarragona. Es tracta d’una jornada de formació pel pròxim 12 de maig que es titula Hàbit, moda i simbologia: la indumentària religiosa, que es farà a Reus (Baix Camp) i que tindrà com a ponents Antoni Bargalló, Montserrat Bargalló, Isabel Bargalló i Mari Carmen Alberú. Uns dies més tard, el 20 de maig, hi ha l’itinerari guiat Vallferosa i Lloberola: dues esglésies de frontera – Torà i Biosca (Segarra) (que depèn del Bisbat de Solsona) a càrrec de la historiadora Maria Garganté. I encara aquest mes de maig hi ha una altra proposta interessant, aquesta de l’Arquebisbat de Barcelona: una visita guiada pel barroc barceloní a l’església de Sant Felip Neri, ben al centre de la ciutat i per on la gent passa constantment sense saber que, deixant la façana a banda, a dintre és una joia. L’itinerari el dirigirà Lluís Plaza.