Societat

SOCIETAT

Paul-Henri Nargeolet: l’obsessió pel ‘Titanic’ el va portar a un viatge sense retorn

L’experiència del capità francès del ‘Titan’, l’home que més sabia del món sobre el transatlàntic, no va ser suficient per salvar la vida dels tripulants del submarí

En aquesta mateixa secció parlàvem ahir de l’oceanògraf més conegut de tots els temps, Jacques Cousteau, amb l’ajuda d’un dels investigadors que el va conèixer, Roger Figueras. En el diàleg previ amb el director de projectes de la Fundació Cousteau aquest investigador no va amagar que la tragèdia del Titan, el submarí que va intentar la setmana passada baixar sense èxit a les restes del Titanic, era probable pel disseny del submarí tot i que el capità, Paul-Henri Nargeolet (1946), gran admirador de Cousteau, era un expert en immersions oceàniques. Nargeolet, que va morir al costat dels quatre tripulants del Titan, havia fet 37 immersions des dels anys vuitanta cap a les restes del famós creuer, que es va enfonsar l’abril del 1912 prop de les costa de Terranova, al Canadà.

Paradoxalment el mateix Nargeolet, escollit per OceanGate per liderar la tripulació, havia expressat dubtes sobre l’èxit de la missió a la qual es va embarcar. El diari Le Figaro va revelar que l’oceanògraf havia revelat a la seva família que el submarí no li semblava infal·lible. “Hi vaig, en qualsevol cas, per la bellesa de l’expedició.” El francès, considerat l’expert més gran del món en el Titanic, va morir prop del seu vaixell estimat però no va poder evitar la implosió del submarí poc després que els tripulants es quedessin sense oxigen.

Nargeolet, amant del fons del mar des de ben petit, es va unir a la marina francesa –com havia fet Cousteau– i durant 22 anys va dirigir el grup de bussejadors que eliminaven mines de la Segona Guerra Mundial abans de convertir-se en pilot de submarins, la seva gran passió, juntament amb l’arqueologia marina. El 1986 va ser nomenat cap de submarins d’intervenció en aigües profundes del govern del seu país. El 1987 va ser el primer que va recuperar un objecte del Titanic, una placa de plata. A partir de llavors va fer desenes d’immersions en què va aconseguir recuperar centenars d’objectes. Es va encarregar de supervisar la recuperació de la secció de vint tones del buc del llegendari creuer. Això li va valer definitivament el sobrenom de Mr. Titanic. Fins la tragèdia de fa uns dies era la persona viva que més coses sabia sobre el transatlàntic juntament amb el director de cinema James Cameron, autor de la famosa pel·lícula sobre el primer i últim viatge del vaixell. Nargeolet va participar en vuit documentals sobre el Titanic i en sis sèries de televisió.

L’implosió del Titan va tenir lloc a uns 500 metres del Titanic, segons van informar els agents del servei de costes dels EUA. Durant la setmana passada, per moments, no es va parlar de res més als mitjans internacionals. Els altres quatre tripulants eren Stockton Rush, propietari d’OceanGate i del submarí; Hamish Harding, president d’una companyia d’aviació, i l’empresari britànic Shahzada Dawood i el seu fill Suleman Dawood.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES