Societat

CULTURA

Josep Riba i Gabarró, un historiador de recerca local

Va ser director del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (1982-1985) i l’any 2012 va rebre el premi Recercat per la seva trajectòria de recerca local i comarcal

L’historiador de l’Anoia Josep Riba i Gabarró va morir el passat divendres 23 de juny a l’edat de 95 anys. Nascut a la Pobla de Claramunt (1928), va dedicar-se tota la vida a la recerca de la història des d’un vessant local. L’any 1952 va vincular-se al Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, una institució que va inaugurar el Museu de la Pell d’Igualada, i ha participat en les excavacions realitzades a la vil·la romana de l’Espelt, jaciment arqueològic declarat bé cultural d’interès nacional. Gabarró va ser corresponsal d’aquesta entitat a la Pobla de Claramunt i va col·laborar en diverses publicacions fins al 1965, i aquell mateix any va iniciar-se en les tasques al Patronat del Castell de Claramunt, a la serra de la Guàrdia. Des del 1967 també va col·laborar cada any amb les Assemblees Intercomarcals d’Estudiosos, entre el 1982 i 1985 va ser director del CECI i la seva darrera responsabilitat va ser la direcció del projecte d’investigació sobre el Rec, el primer barri industrial d’Igualada.

Algunes de les seves obres van ser "Toponímia de la Pobla de Claramunt i del seu terme" (1960), "La Pobla de Claramunt: evolució economicosocial d’un municipi de la comarca d’Igualada" (1965), "Un vilatge dels Cardona-Medinaceli a Catalunya" (1968) i "Fenologia de la comarca d’Igualada" (1970).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS