Societat

Nova línia d’ajut perquè els boscos madurs continuïn produint biodiversitat

El Departament d’Acció Climàtica reconeix els serveis ambientals que aporten els boscos madurs a la salut de les persones

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural reconeix a través d’una nova línia d’ajuts l’aportació que els boscos madurs fan a la biodiversitat i al conjunt de la societat a través dels beneficis ambientals que aporten. L’objectiu final és augmentar i preservar el nombre de boscos madurs actuals, que a Catalunya tenen unes singularitats úniques i són generadors d’una biodiversitat específica.

Per tant, es tracta d’uns ajuts per incentivar els serveis ecosistèmics de la gestió forestal sostenible que es faci als boscos de titularitat privada, amb una dotació inicial de 300.000 euros. Serviran per crear reserves de boscos madurs i per fomentar pràctiques silvícoles que millorin la maduresa i la biodiversitat forestal. Aquests ajuts es consideren pagaments per serveis ambientals, un instrument innovador reclamat durant anys pel sector primari i mediambiental a Catalunya.

Així, per exemple, es fomentaran les pràctiques de senyalització i manteniment d’uns arbres molt concrets que podrien ser aquells que són més vells o amb cavitats que fan la funció de refugi d’insectes, mamífers o aus. També s’incentiven les actuacions que serveixen per produir un tipus particular de biodiversitat forestal (com, per exemple, l’associada a la fusta morta). A més, i com a novetat destacada, per primera vegada el Govern compensa econòmicament la propietat perquè no talli aquests arbres i preservi els elements rellevants per a la biodiversitatdel seu bosc.

Boscos centenaris

Els boscos madurs són boscos naturals que han assolit una edat centenària sense pertorbacions significatives. Són boscos amb arbres molt grans, alguns dels quals han mort per senescència, que tenen un equilibri entre la distribució d’edats dels arbres i una proporció adequada de fusta morta en diferents estadis de descomposició. Això els proporciona la característica de ser boscos únics, extremadament rars i d’una importància cabdal per a la biodiversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona
salut

Detecten un centenar de càncers de còlon i recte en deu anys

palamós

Reobren parcialment les dutxes dels equipaments esportius municipals

Gavà
educació

Denuncien més agressions verbals i físiques a docents als centres de Sant Adrià de Besòs

SANT ADRIÀ DEL BESÒS

Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 50 litres de pluja

girona
judicial

Condemnats quatre mossos per detenir il·legalment, vexar i agredir un jove pel toc de queda

BARCELONA