Societat

IGNASI ARMENGOL

DIRECTOR GENERAL DE FUNDACIÓ BARCELONA CAPITAL NÀUTICA

“Des de la platja podrem veure les regates de la copa Amèrica”

“El que volem és que la gent ho disfruti i hi participi, per això tot serà gratuït”

“Hem de fer que la copa Amèrica sigui una palanca perquè més gent faci servir el mar que tenim davant de casa”

37a edició
America’s Cup Events (ACE) és l’organitzadora de la copa Amèrica que es disputarà a Barcelona el 2024, juntament amb l’equip que ara mateix té el títol, l’ Emirates Team New Zealand (ETNZ). La Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), que dirigeix Ignasi Armengol, és una fundació pública que treballa per convertir Barcelona –i Catalunya– en referents mundials en l’àmbit nàutic, obrir el mar a tothom i, ara mateix, facilitar l’organització de la copa Amèrica. Cinc equips disputaran el títol a l’Emirates Team New Zealand: l’Ineos Britannia, el Luna Rosa Prada Pirelli Team, l’ Alinghi Red Bull Racing, el NYYC American Magic i el K-Challenge Orient Express. Ja se’ls pot veure entrenar a les aigües del litoral de la capital catalana.
La primera regata preliminar amb tots els equips es farà aquest setembre a Vilanova i la Geltrú
Volem que la gent hi participi i disfruti de les regates. Tot, fins i tot el ‘village’, serà d’entrada lliure
Al web d’America’s Cup ja hi ha els impresos per apuntar-se a fer de voluntari

Barcelona serà el 2024 la capital on es disputarà la copa Amèrica de Vela, un esdeveniment esportiu que seria equivalent a la fórmula 1 però del món nàutic i que, pel que fa a expectació esportiva, se situa al darrere tan sols d’uns Jocs Olímpics o d’un mundial de futbol. Va ser al mes de març quan es va fer oficial, després que se signés el conveni amb els organitzadors i actuals campions, el Team New Zealand de Nova Zelanda. Ignasi Armengol és el director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, una fundació pública de promoció de l’esport nàutic i la copa Amèrica.

Què significa fer la copa Amèrica a Barcelona?
Un dels objectius que té la Fundació Barcelona Capital Nàutica, que agrupa totes les administracions i algunes entitats privades que han estat amb la copa Amèrica des del primer moment, és explicar a la ciutadania quin és l’impacte, tant des del punt de vista esportiu com econòmic, social i cultural, de tenir a casa nostra aquest gran esdeveniment esportiu. Com a ciutat i com a país en traurem molt de profit, d’aquesta competició.
Aquesta competició comença el 2024 però els equips que hi participen ja són a la ciutat.
La competició en si dura deu setmanes, des del 20 d’agost de l’any que ve fins a finals del mes d’octubre, en funció del nombre de regates que s’acabin fent a la final. Cada setmana hi haurà unes tres regates, que es faran al migdia i duraran unes dues hores i mitja cada una. Hi haurà quatre regates: la prèvia, la Challenger, on competeixen els cinc equips que volen arrabassar el títol a qui el té ara, que és Nova Zelanda; després hi ha el matx final, que és l’equip neozelandès contra el qui guanyi aquesta Challenger, i a part, hi ha la regata femenina i la regata juvenil. Però és tradició que, per conèixer bé el mar, el vent, la situació del lloc on es fa la regata, els equips facin un entrenament molt llarg, per això ja els tenim tots aquí. Cada equip s’ha construït la seva base, els seus hangars i ja es poden veure les embarcacions entrenant-se.
Tot un any aquí per entrenar-se?
Sí, sí, han arribat un any abans. Però penseu que aquest mes de setembre ja farem a Vilanova i la Geltrú una regata prèvia.
La ciutadania com la podrà gaudir, aquesta copa Amèrica?
Aquest és un tema que ens interessa molt perquè el que volem és que la gent ho disfruti i hi participi. Per les condicions de les platges de Barcelona i per les condicions de profunditat i el tipus d’embarcacions de la competició, hi haurà una visualització molt bona des de les platges que hi ha entre l’hotel Vela i el Port Olímpic. Això farà que la gent des de la sorra de la platja pugui seguir la regata i entendre-la, i, a més, hi haurà el suport de pantalles posades en llocs estratègics al voltant del passeig marítim perquè es puguin veure els detalls, les repeticions d’alguna maniobra, etc. I tot això serà gratuït.
Per tant, obert a tothom.
Estem parlant d’un esdeveniment de primer nivell esportiu que serà totalment obert a tothom, una cosa que no passa en cap altre esport, a excepció de les maratons o les curses atlètiques dintre de les ciutats. Aquí tindrem quasi dos quilòmetres, entre les platges i el passeig marítim, on la gent es podrà posar per veure la competició de manera gratuïta. Un dels nostres compromisos és aquest: que tothom, de tot Catalunya, pugui disfrutar de l’espectacle.
És la prova més seguida per la televisió després dels Jocs Olímpics i els mundials de futbol, diuen.
Sí. Els Estats Units és un dels llocs on se segueix més aquesta competició perquè els americans són els que més vegades han guanyat aquesta competició. Però en molts altres països europeus és un esdeveniment molt seguit; a Itàlia, França o al Regne Unit, per exemple, que aquesta vegada tenen equips en competició. Quant a espectadors televisius, és un dels esdeveniments amb més impacte; per tant, ens veurà molta gent. Barcelona tindrà una nova oportunitat per mostrar-se al món i tothom podrà veure com n’és, de preciosa, la nostra ciutat i també com n’és, d’espectacular, vista des del mar, una imatge no tan usual. Tornarem a demostrar que som una ciutat acollidora perquè vindran milers de persones.
Què ha fet Barcelona per aconseguir fer la copa Amèrica?
Va ser un procés molt llarg, amb més de quaranta ciutats que en un primer moment eren candidates. Tot això perquè l’equip neozelandès, el que ara mateix té el títol, va voler fer la competició fora de Nova Zelanda i va obrir un procés de candidatures. Al final vam quedar quatre ciutats i ara, que nosaltres ja som la ciutat escollida, podem dir que hi va haver tres elements clau que van jugar a favor nostre. El primer va ser el de poder disposar d’un Port que no només s’hi va posar de cara sinó que va oferir la seva part més vistosa per fer la prova, la que hi ha entre el World Trade Center i l’hotel Vela, dos quilòmetres i mig on es podran ubicar tots els equips que hi participen. Per tant, és una copa Amèrica amigable, en el sentit que és propera a la ciutadania. Qualsevol persona que passegi per Colom o passi pel World Trade Center, pel passeig Joan de Borbó o el Maremagnum s’anirà trobant les bases dels diferents equips i, si no estan navegant, podrà veure les embarcacions, com hi estan treballant..., que és espectacular. Que el Port, en comptes de voler portar els equips a un lloc aïllat, més a l’interior, proposés que estiguessin en un lloc accessible, on tothom qui passegi els pugui veure, fa que els equips s’integrin a la ciutat i per a l’equip neozelandès va ser clau.
També devia comptar que les administracions van fer pinya.
Sí, va ser determinant que totes les administracions estiguessin d’acord: l’Ajuntament, la Generalitat, el govern de l’Estat, la Diputació. Tant America’s Cup Events (ACE) com l’equip neozelandès, que és el qui avui té el títol, van valorar molt que l’administració anés a l’una i avalés el projecte. També va ser clau per ser escollits el prestigi de Barcelona. Tothom reconeix que la ciutat és capaç d’organitzar els millors esdeveniments que s’han fet al món, des d’uns Jocs Olímpics fins al Mobile World Congress o l’ISE.
La copa Amèrica també servirà per fer moltes obres i canviar la façana marítima de la ciutat.
El que han fet el Port i l’Ajuntament, però també la resta d’administracions, ha sigut posar a disposició d’aquest esdeveniment l’avançament de tota una sèrie d’obres d’infraestructures que ja estaven previstes, tant a dintre el port com en altres zones de la ciutat, al Port Olímpic. I totes les obres de canvi de la façana litoral que s’havien de fer per a més endavant estaran a punt l’any 2024. El Port ara mateix té 19 obres en execució, que són obres que van molt més enllà de la copa Amèrica, com per exemple la nova Rambla, l’edifici del mirador, la reforma dels tinglados... Tot això s’està fent amb la idea que estigui acabat quan es faci la copa Amèrica. Per tant, aquest és el primer llegat que ens deixa aquesta competició: tenir arranjats i invertits tota una sèrie de propòsits que ja existien però que s’han accelerat.
Treballen amb la idea que la copa Amèrica serveixi també de revulsiu per als esports de mar.
Una de les prioritats de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, a part de donar a conèixer què és la copa Amèrica, és treballar en projectes de llegat. Un llegat són les obres d’infraestructures que ja quedaran per a la ciutat, però un altre projecte de llegat és potenciar l’esport nàutic. Hem de fer que la copa Amèrica sigui una palanca perquè hi hagi molta més gent que entengui que tenim un mar obert, que el tenim davant de casa i que l’hem de fer servir. Hem de dir a la gent que al mar hi podem navegar i, per tant, si hi naveguem el respectarem i l’estimarem. Volem que la ciutadania s’acosti al mar i que no es quedi només a la sorra, que entri a l’aigua, que el faci servir com a espai d’esport. L’Ajuntament té un projecte, el Pavelló Blau, i la copa Amèrica servirà per donar-hi impuls.
Què és el Pavelló Blau?
És un projecte que identifica tots els espais que hi ha al llarg del litoral de Barcelona per fer, ja avui, esports nàutics: des del Port del Fòrum i les platges urbanes, on es poden llogar equipaments, fins als quatre clubs de vela que hi ha a la ciutat o l’Escola Municipal de Vela. etc. Tothom ha de ser conscient que hi ha moltes oportunitats i la gent ha de saber que la vela no és un esport elitista perquè el material, des d’una embarcació fins a un pàdel surf, es pot llogar a un preu assequible. La gent ha de saber que pots practicar vela i altres esports nàutics sense haver de ser propietari d’una embarcació ni tenir un amarrament perquè hi ha moltes opcions. Igual que l’esquí: tu puges un dia a les pistes i llogues el material i un forfet, oi? L’impuls de la nàutica de base és un dels projectes que tenim, però n’hi ha d’altres.
Per exemple?
Volem que la copa Amèrica sigui un impuls per potenciar la innovació i la tecnologia, la indústria nàutica. Volem descarbonitzar la nàutica i, en aquest sentit, ja tenim aquí a casa nostra un projecte de construcció d’embarcacions elèctriques, per exemple. També volem que la celebració de la copa Amèrica vagi lligada a la cultura de la ciutat i a la gent: que qui vingui a veure les regates al matí a la tarda pugui anar al village i se li expliqui que pot gaudir d’una oferta cultural i social de la ciutat que ja estem treballant. El nostre projecte és que la ciutat s’obri a aquest esdeveniment nàutic i se’n senti partícip.
On serà el ‘village’?
Al moll de la Fusta, i serà un espai obert, ningú haurà de pagar res. Des del primer moment, l’equip de Nova Zelanda va tenir aquesta filosofia de voler que la gent participi de l’esdeveniment i aquí totes les administracions ho van trobar no només bé sinó prioritari. Els neozelandesos van voler una festa oberta a tothom; per això, entre altres coses i per la manera de ser de Barcelona, vam guanyar la candidatura. Al village es podrà anar a prendre alguna cosa i veure per les televisions les repeticions de les regates i els moments més emocionants, hi haurà els patrons dels equips i la gent podrà conèixer els competidors. Nàutica en estat pur.
I també hi haurà voluntaris.
I això farà que hi hagi més gent involucrada, que la gent s’ho faci seu. Hi haurà voluntaris més experts en temes nàutics que hauran d’anar en embarcacions de l’organització per fer diverses tasques, i altres que faran tasques d’informació, d’atenció al visitant, una mica com en el 1992. N’hi haurà uns 2.500. Ara mateix al web d’America’s Cup hi ha els impresos per apuntar-s’hi, però ja en tenim alguns.
Com és?
Perquè els necessitem ja per a aquesta primera regata preliminar amb tots els equips, els absoluts, els femenins i els juvenils, que es farà aquest setembre a Vilanova i la Geltrú. Aquesta primera regata es descentralitza de Barcelona, que és important, en un dels ports més importants que tenim aquí a prop, i serà el punt de sortida d’un espectacle del qual espero que es gaudeixi molt. La copa Amèrica ja està en marxa!.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat