Societat

Formentera, illa nudista a la baixa

A totes les platges de l’illa es permet la pràctica del nudisme i conviu en sintonia amb els “tèxtils”

Amb la irrupció del turisme italià a Formentera, l’evolució del nudisme, tot i que resisteix, va a menys

“Estem en una tendència preocupant, no pots fer res que no ofengui un altre”

Els antagonismes a l’hora de gaudir del sol i la platja conviuen sense fer-se nosa a Formentera des de l’arribada del turisme a mitjans del segle XX. Tant si vas nu com vestit trobes el teu espai al litoral de l’illa. Per l’historiador formenterer Santiago Colomar, aquestes idees van començar amb l’arribada de l’anarquisme cap al 1920 o 1930; “era una filosofia de vida, no era només una opció política o social. I en el cas de Formentera va ser molt important perquè abans de la Guerra Civil hi havia el sindicat de la Confederació Nacional del Treball (CNT) a ses Salines, una de les indústries més importants de l’època, que tenia més de 500 afiliats, que per la població de Formentera era una proporció molt gran. El nudisme té un component de ruptura de societats tradicionals com el franquisme. Un problema que va tenir en Franco és que Espanya depenia del turisme, i es va fomentar pel seu interès econòmic, i el turisme va fer que s’anessin destruint una mica els pudors de la societat franquista rància i antiga.”

La irrupció dels hippies a l’illa, a finals dels 60 i començament dels 70, i la seva mentalitat, va ser també un punt d’inflexió. I encara més quan van començar a arribar els francesos, suïssos i belgues, a finals dels 50. Colomar explica que a l’hostal La Savina hi havia el Club dels Argonautes, que feien festes de disbauxa sexual a l’Estany des Peix. De fet, el turisme del nord d’Europa, sobretot els alemanys, més liberals i oberts, va continuar amb aquesta pràctica a l’illa als anys 70. Per contra, amb “l’arribada del turisme italià a finals dels 80, que va comportar la baixada del turisme alemany, hi ha hagut una reculada, perquè és un turisme conservador, sexualment més cohibit. Ara s’ha tornat al biquini complet, difícilment veuràs un italià sense roba perquè tenen més pudor i els agrada lluir el cos amb banyador”, relata Santiago Colomar.

L’historiador alerta que en general estem en una tendència “preocupant perquè no pots fer res que no ofengui un altre, en la línia puritana dels EUA, de la doble moral i la hipocresia”. “Aquí arribarem a denunciar nudistes perquè causen escàndol públic o fereixen la sensibilitat. Si la llei no és molt clara i concreta pot haver-hi col·lectius que se sentin ofesos per tenir nudistes al costat.”

El nou govern del Consell de Formentera, de caire conservador, sorgit de les últimes eleccions no pretén canviar el que ha estat la tònica en la pràctica del nudisme al litoral. De fet, no hi ha cap platja senyalitzada com a nudista, i les dues pràctiques conviuen en simbiosi. Tota la costa nord de l’illa, el Parc Natural de ses Salines, amb ses Illetes i Llevant, i tot migjorn al sud de l’illa eren i són zones habituals de la pràctica nudista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona