Societat

SOCIETAT

Els ranxos volen ser patrimoni immaterial

Els tradicionals ranxos de Vidreres, Capmany i Albons i la sopa de Verges podrien ser declarats patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco si prospera la candidatura que vol presentar la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya. Aquests àpats populars tenen lloc cada dimarts de Carnestoltes i els organitzen entitats que recol·lecten els ingredients per les cases i masies dels pobles i els cuinen a foc viu en grans peroles.

La proposta va sorgir en una trobada anual de la federació, de què també formen part les escudelles de Castellterçol i Gelida, el ranxo de Ponts i les calderades de la Seu d’Urgell i Montmaneu. Entres d’altres, es va decidir articular la candidatura a través del Ministeri de Cultura d’Andorra, on també existeix aquesta tradició d’àpats populars. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vidreres ha assumit el paper de mitjancer, perquè el municipi selvatà està agermanat amb la Massana. “N’he parlat amb el cònsol anterior i amb l’actual i, a través d’ells, ens hem posat en contacte amb el Ministeri”, explica l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, que aquesta setmana va tenir una reunió a Andorra.

La proposta és ben vista pel Ministeri andorrà, i a partir d’ara caldrà recopilar la informació sobre aquests àpats per elaborar un dossier. La previsió és que, en qüestió de dos anys, el govern andorrà tingui tota la informació per tramitar la candidatura a la Unesco. El projecte també està obert als àpats populars similars que també se celebren al País Valencià i a Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins