Societat

SOCIETAT

L’ús de la Girocleta ha crescut un 10,6% l’últim any i estableix un rècord amb 4.101 usuaris

El servei municipal de bicicletes compartides de Girona, la Girocleta, ha crescut un 10,6% l’últim any. Amb dades de l’1 de juliol, hi havia 4.002 usuaris, 425 més que els de la mateixa data del 2022 (3.577). La Girocleta acaba de batre el rècord d’usuaris des que va entrar en servei el setembre del 2009: el dia 11, just avui fa onze dies, en tenia 4.101.

“Ja no és una moda”, explica la regidora de Transició Energètica i Transformació Urbana, Cristina Andreu (Guanyem). Usuària del servei des de fa una dècada, la regidora destaca que aquest mètode de transport “sostenible” l’utilitzen persones de “composició sociològica diversa”.

El nou equip de govern estudia que hi hagi estacions al campus de Montilivi de la Universitat de Girona i al parc Científic i Tecnològic, a la Creueta. Ho ha dit l’alcalde, Lluc Salellas, que també ha fet esment a l’arribada de la Girocleta a municipis veïns.

A més, les tres estacions properes haurien d’estrenar-se després de Fires, al novembre. Són a la plaça Calvet i Rubalcaba (plaça del Lleó), a l’avinguda Lluís Pericot (a l’encreuament amb el carrer del Marquès de Caldes Montbui) i al passeig d’Olot (a tocar de l’edifici Urbis).

Actualment hi ha 26 estacions –29 d’aquí a unes setmanes– i la voluntat de l’Ajuntament és que sigui un servei “eficient”, diu Andreu, tot i ser deficitari. Els 4.101 usuaris d’ara superen els 3.592 de l’1 de gener del 2020 i els 2.875 de l’1 de gener del 2018. La barrera dels 4.000 es va superar al juny.

El servei funciona les 24 hores i és per a persones majors de 16 anys, amb l’autorització del pare, mare o tutor legal. Actualment hi ha 300 bicicletes al carrer i 697 aparcaments. L’abonament anual val 30 euros i la primera mitja hora de trajecte és gratuïta.

El nombre d’usos ha tingut un augment sostingut des que va posar-se en servei amb Anna Pagans d’alcaldessa i Isabel Salamaña de regidora de Mobilitat, totes dues del PSC. L’1 de gener del 2010, hi havia 700 usuaris; l’1 de gener del 2013, 1.512, i l’1 de gener de 2017, 2.320. La interrupció de la mobilitat a causa de la pandèmia de la covid-19 va afectar el servei, que va decréixer fins als 3.035 abonats del gener (01-01-2021). La recuperació postpandèmia es confirma amb l’esmentat creixement de l’11,8% de l’últim any.

L’antiga regidora de l’Ajuntament Isabel Salamaña (1991-2011) van dirigir el procés d’arrencada de la Girocleta, juntament amb els tècnics. Està satisfet que el projecte “hagi agafat volada” i que ajuntaments encapçalats per Junts (i antigament CiU) i Guanyem hi hagin cregut.

Per Salamaña, els inicis van ser “complicats”. Hi havia la referència del Bicing a Barcelona, però que per dimensions no era aplicable. Emmirallant-se en altres experiències europees, les primeres girocletes havien de compartir la calçada amb els cotxes. Usuària actual “dos o tres cops a la setmana de la bici pública”, l’antiga regidora recorda que el nom va sorgir d’una enquesta promoguda pel consistori i en què van participar un miler de veïns. Dos-cents abonats van fer les primeres pedalades el 2009.

Les tres més utilitzades

Amb dades de gener a setembre d’aquest any, les tres estacions de Girocleta amb més lloguers són la plaça Catalunya (29.908), l’avinguda Ramon Folch, a prop de Correus (26.916), i al davant de l’estació de la Renfe i molt a prop de l’antiga estació d’autobusos. A la plaça Espanya, hi ha 26.017 lloguers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest crític amb la gestió de la seguretat a presons

Barcelona
societat

Alerten d’estafes telefòniques per cobrar impostos municipals a Granollers

GRANOLLERS

Mataró impulsa una campanya contra els estigmes de la salut mental

mataró
girona

L’Ajuntament comença la campanya anual de control del mosquit tigre

GIRONA
societat

Arrenca el Rec.0 d’Igualada reivindicant la compra presencial

Igualada
PALAFRUGELL

S’obre el Parc Territorial, una nova zona verda de 10.000 metres quadrats

PALAFRUGELL

L’hospital crea una consulta especialitzada en el control de l’asma greu

Viladecans
MEDI AMBIENT

Els pagesos del Baix volen més aigua

barcelona
girona

Endesa crea una anella elèctrica al barri de Montilivi per reforçar el servei

GIRONA