Societat

El govern posa límits a les ludoteques amb un decret que es preveu que s'aprovarà abans de l'estiu

Educació

El govern ultima un decret per regular i posar límits a les ludoteques, que actualment no estan adscrites a cap departament concret de la Generalitat. De fet, ni tan sols està determinat si són competència del govern o del món local.
Segons ha sabut l'AVUI, el decret prohibirà que les ludoteques ofereixin servei de menjador o que els nens hi dormin: només podran anar a jugar-hi. La normativa en preparació està pendent des que el Parlament la va reclamar l'any 2002 després de les reiterades denúncies del Síndic de Greuges i està previst que s'aprovi abans de l'estiu.

A més, el nou decret exigirà formació específica no universitària, com la de monitor o educador en el lleure, per poder treballar en aquests espais.

Precisament, avui s'ha descobert, arran de la mort d'un nadó en una ludoteca de Barcelona, segons sembla per mort sobtada, la situació irregular del centre. La policia ha detingut la propietària i directora del centre per contractació irregular de les cuidadores que hi treballaven. En el moment dels fets, una trentena de nens eren al centre, quan la llicència només permetia que n'hi hagués deu.

A més, aquesta ludoteca, que havia obert feia uns dos mesos, servia menjars quan tampoc tenien el permís ni una assegurança adequada per fer-ho. Cap de les tres responsables que tenien cura dels menors, dues de nacionalitat estrangera i una d'espanyola, tenia la titulació necessària per atendre els nens.

Terminis d'adaptació
A partir de l'entrada en vigor d'aquesta normativa, els titulars de les ludoteques tindran un any de termini per presentar tota la documentació necessària per obtenir el corresponent document d'acreditació, mentre que el personal que hi treballi disposarà d'un termini màxim de 4 anys per obtenir la titulació requerida.

I és que el document insisteix a diferenciar de forma clara i precisa les ludoteques de les llars d'infants. Així doncs, les ludoteques són “espais delimitats que tenen com a objectiu principal col·laborar en el desenvolupament integral de la persona a través del joc i el lleure”, i que de cap de les maneres “no és el mateix” que una llar d'infants, que forma part d'un dels cicles de l'educació infantil.

Amb aquest decret, la Generalitat de Catalunya regularà els requisits i condicions de funcionament de les ludoteques, fixarà la seva acreditació, elaborarà un registre de les que ja estan en funcionament i resoldrà les reclamacions que puguin sorgir en relació a la seva regulació.

L'incompliment d'aquest decret se sancionarà amb el que preveu la llei 10/1990 sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics, segons la qual les faltes es castiguen amb multes d'entre 600 i 60.000 euros, en funció de si la falta és lleu, greu o molt greu. La reiteració de faltes greus també pot derivar en el tancament de l'establiment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.