Societat

política

El Parlament obre la porta a prohibir el bou a la mar, embolat i capllaçat

El rebuig a l’esmena a la totalitat de Vox i PP contra la modificació de la llei permetrà iniciar el debat en una ponència parlamentària

El Parlament obre la porta a prohibir les modalitats de correbous que causen més patiment als bous: el bou a la mar, el bou capllaçat i el bou embolat. Els 29 vots contraris a l’esmena a la totalitat de Vox i PP que pretenia aturar la modificació de la llei del 2010, amb l’abstenció de 83 diputats –PSC i part d’ERC i Junts– i el vot favorable de només 19 –Vox, PP i 5 diputats de Cs– permetran debatre en ponència parlamentària la reforma de la llei que regula les festes tradicionals amb bous, una modificació que han proposat CUP i En Comú Podem (ECP) per tal de prohibir aquelles tres modalitats més agressives amb els animals.

Les tres modalitats no representen ni la meitat del global de correbous que se celebren a Catalunya –dels 450 correbous que tenen lloc anualment al país, la gran majoria a les Terres de l’Ebre, només 160 són bous embolats i 50 bous capllaçats mentre el bou a la mar ja fa deu anys que no es practica per motius bàsicament sanitaris. La llei 24/2010 de l’1 d’octubre que es vol modificar ara va permetre prohibir les curses de braus a Catalunya així com “intentar reduir el patiment dels animals i els accidents de persones” en el cas dels correbous tal com apunta el text presentat per CUP i ECP. A iniciativa de la plataforma Prou Correbous, aquestes dues formacions han presentat la proposició de llei que sosté “per raons de sensibilització social i a la llum de la ciència i l’ètica” que “cal donar un pas decisiu eliminant certes modalitats de correbous que generen un major rebuig per l’impacte negatiu en els animals”.

Les modalitats

Bou a la plaça

Deixar anar els animals en un recinte tancat, una plaça o un lloc similar, construït amb barreres de protecció i grades per al públic, per a evitar que surtin del recinte.

Bou a la mar

Modalitat de bou a la plaça que acaba a la platja o al moll, on un dels atractius és fer entrar o caure el bou a l’aigua. Se celebrava a l’Ampolla i les Cases d’Alcanar.

Bou al carrer

Deixar anar els animals pels carrers d’una població, tancats degudament amb tanques i barreres. Aquesta modalitat inclou els populars correbous.

Bou capllaçat

Deixar anar un bou pels carrers d’una població, lligat per les banyes amb una corda que els participants estreben pel davant i pel darrere.

Bou embolat

Deixar anar un bou en una plaça o en carrers tancats. A aquest animal li ha estat col·locada una estructura metàl·lica a cada banya, amb dues boles d’estopa enceses a la part superior.

Bou salvatge

Deixar anar un bou, per primer cop, en un recinte, bé en una plaça de bous o bé en un recorregut de carrers degudament tancats, des d’una caixa de transport o des dels corrals habilitats amb aquesta finalitat.

Exhibició d’habilitat

Són exhibicions en què els participants mostren destresa i habilitats amb els animals segons la Llei del 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

Adjudicada la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA