Societat

Una nova combinació de tractaments permet frenar la progressió del càncer, segons una recerca de científics catalans

La investigació ha comptat amb la participació de l’Hospital del Mar Research Institute, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia

El treball se centra en els tumors amb presència de la proteïna Ikka

Un nou estudi amb la participació de l’Hospital del Mar Research Institute, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, obre la porta a una nova via per evitar la proliferació dels tumors. El treball conjunt apunta que combinar quimioteràpia amb fàrmacs que permeten inhibir dues vies de senyalització cel·lular implicades en la progressió tumoral pot ajudar en el tractament i aturar la progressió les cèl·lules canceroses, és a dir, frenar el càncer. A més, el fet de fer servir més d’un fàrmac també redueix les dosis i la toxicitat dels tractaments.

L’estudi, que s’ha publicat a la revista EMBO Journal, s’ha centrat en el paper de la proteïna Ikka, que actua sobre altres proteïnes i permet a les cèl·lules multiplicar-se i esquivar l’acció dels tractaments. Per intentar atacar la proteïna Ikka, que ara no és viable perquè causa molta toxicitat als pacients, els investigadors han buscat altres vies per actuar-hi. Així, han pogut comprovar com IKKa regula dues vies relacionades amb la proliferació dels tumors i la resistència a la quimioteràpia. “Identificar aquestes vies és essencial per a dissenyar noves dianes terapèutiques per al tractament dels pacients amb càncer”, ha explicat el doctor Lluís Espinosa, coordinador del Grup de recerca en Mecanismes Moleculars del Càncer i de les Cèl·lules Mare de l’Hospital del Mar Research Institute i coordinador principal del treball. A més, el fet de fer servir més d’un fàrmac també redueix les dosis i la toxicitat dels tractaments.

En la realització d’aquest treball també han col·laborat els equips de recerca del Dr. Joan Seoane, del VHIO, i del Dr. Alberto Villanueva, de l’Institut Català d’Oncologia i l’IDIBELL, que hi han aportat la seva experiència en la realització de diferents aproximacions experimentals. També hi ha participat el Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital del Mar, en l’anàlisi de les mostres tumorals humanes.

Fer cribratges per identificar els tumors amb aquests mecanismes activats, podria permetre la identificació dels pacients candidats a nous abordatges terapèutics, segons indiquen en un comunicat.

Els investigadors també han pogut identificar com a marcador de pronòstic dels pacients amb càncer de còlon i recte els nivells tant d’IKKa com d’una altra proteïna, el factor inhibidor de la leucèmia (LIF).

El professor ICREA i cap del Grup d’Expressió Gènica i Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Joan Seoane, ha precisat que “la proteïna LIF està involucrada en diversos processos fisiològics i patològics relacionats amb el desenvolupament embrionari promovent, d’una banda, un ambient inmunosupresor, i per un altre, la proliferació de cèl·lules mare durant el desenvolupament de l’embrió”.

En alguns tipus de càncer els nivells de LIF estan alterats, “de manera que el tumor s’apropia de les funcions d’aquesta proteïna per desactivar el sistema immunitari contra les cèl·lules tumorals i incrementar el nombre de cèl·lules mare tumorals, impulsant el creixement i la progressió del tumor”, ha explicat.

“L’objectiu de la quimioteràpia és danyar l’ADN per provocar la mort de la cèl·lula tumoral. Hem descobert que la proteïna LIF pot estar involucrada en la reparació d’aquests danys en l’ADN permetent que la cèl·lula tumoral continuï dividint-se i proliferant. És a dir, LIF genera quimioresistència”.

Els investigadors han comprovat que la inhibició de LIF en les cèl·lules tumorals de càncer de còlon impedeix que es reparin els danys en l’ADN provocats per la quimioteràpia i la cèl·lula tumoral mor fent efectiva la teràpia.

En aquest context, el laboratori liderat pel Dr. Seoane ha desenvolupat un anticòs capaç de bloquejar la proteïna LIF que s’està testant en un assaig clínic de fase II en càncer de pàncrees i que podria ser útil en combinació amb quimioteràpia com a estratègia terapèutica contra el càncer de còlon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva