Societat

DAVID VÀZQUEZ LOSADA

PRES. DEL GREMI D’HOSTALERIA DEL VALLÈS ORIENTAL

“El producte de km 0 és fabulós i especial”

El nombre d’agremiats a l’hostaleria al Vallès Oriental s’ha reduït més d’un 60% per la crisi i la falta de relleu

El gremi veu positiu fer trobades sectorials per establir contactes entre els productors i els restauradors

És president del Gremi d’Hostaleria i també vicepresident de la PIMEC al Vallès Oriental des de fa nou anys. Té 50 anys i és xef i propietari del DO Granollers. Aviat farà vint anys que tenen l’establiment obert: primer cinc anys a la Garriga i els darrers catorze a Granollers. Tenen escola de cuina des de fa vuit anys.

La xifra d’agremiats, quina tendència ha tingut?
Ara som entre 280 i 300 agremiats. Fa uns anys es tenia un sentiment de pertinença al gremi molt fort. Era una forma de retrobament amb el teu sector i hi gaudies d’una sèrie de serveis. Amb la crisi molts van tancar i d’altres es van jubilar, i no hi ha hagut canvi generacional. Tenim molta restauració de gent de fora que no coneix el gremi, i es van agremiant a mesura que tenen problemes. En l’època bona del gremi havíem sigut devers 800, i la xifra s’ha anat reduint.
Com valora el nivell dels restaurants de Granollers i del Vallès Oriental?
És bo, en general. El problema de la restauració aquí, com a d’altres comarques, és la dificultat de dur a terme un projecte. Molts restaurants obren portes però els costa molt mantenir l’estructura en el temps. Patim sobretot pel tema laboral. La societat ha canviat, i trobar personal per treballar costa més. Deixant de banda si els negocis fan bé o malament la seva feina, mantenir estructures, i amb les taxes i els impostos desproporcionats, es fa difícil, i desapareixen.
Quines altres amenaces teniu?
Als centres urbans de les ciutats i pobles obren negocis de grans cadenes i es perd la identitat del restaurador local. Són cadenes de restauració que es queden locals al centre i es perd l’ànima i les particularitats de cada lloc; ho fan tot ultraprocessat. Estem clonant coses que es fan a Barcelona, i nosaltres tenim identitat pròpia com a Vallès Oriental. Repiquem un tipus de restauració com es fa a Barcelona.
Com valoreu el ‘networking’ Enxarxa’t?
És molt interessant i necessari per crear programes amb el petit productor i perquè es posi en contacte amb el distribuïdor o restaurador. Nosaltres treballem molt amb producte local. No és qualsevol producte del súper, sense desmerèixer; el de proximitat té allò especial. Ho és el formatge de corró, per exemple. Tenim productes extraordinaris i no els coneixem, i amb les trobades fem les aliances necessàries per tenir un producte i créixer com a territori. Fa molt de temps que teixim lligams, hem fet trobades a Canovelles, Granollers... S’hauria de trobar una forma de poder-hi arrossegar els restaurants, perquè hi trobo a faltar més gent.
Es valora el producte de proximitat?
La gent en el dia a dia anem una mica esbojarrats: la canalla, la feina, les obligacions... i el temps que et queda és molt poc. Quan s’ha de dinar a fora, valoren tenir un producte de proximitat i fresc. Perquè a casa només es pot fer gairebé el cap de setmana. I respectar les temporalitats dels productes és fonamental.
Què és el més complicat de treballar amb productors locals?
No ho és les produccions petites, sinó la distribució i la forma de contactar amb ells. Els xarcuters són en una botiga física, però amb la fruita i la verdura hi ha més problemes: són al camp.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona
EDUCACIÓ

Abans i després de Louis Vuitton

barcelona
societat

La Vall de la Muga es reivindica amb un festival inèdit

albanyà/sant llorenç de la muga
societat

Un polèmic rec frena la construcció de l’institut escola de Verges

VERGES

66 entitats han evitat malbaratar 130.000 àpats amb el projecte Recooperem del Vallès

TERRASSA
societat

Demà comencen els talls de circulació per ampliar les zones de vianants

girona

EL Palau d’Anglesola reclama la passarel·la sobre l’A-2 anunciada el 2022

EL PALAU D’ANGLESOLA