Societat

Reclamen la rehabilitació “urgent” de l’antiga Ràdio Liberty

SOS Costa Brava alerta que l’estat d’abandonament és “alarmant”

SOS Costa Brava, Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història reclamen una actuació de recuperació “immediata” del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural del complex de Ràdio Liberty que, consideren, es troba en un estat d’abandonament “alarmant”, informa l’ACN. També demanen que es protegeixin els hàbitats dunars i aiguamolls per “preservar la fauna i flora en perill d’extinció, com l’Stachys marítima i el corriol camanegre”.

Els ecologistes denuncien que “el protocol d’actuació acordat el 2007 entre el Ministeri i els departaments de Cultura i Acció Climàtica no s’ha complert” perquè “no s’ha preservat ni el jaciment arqueològic, ni el patrimoni arquitectònic, ni els hàbitats dunars”. I defensen que situació actual “obliga a una primera fase d’actuació urgent” per part d’aquestes administracions.

Malgrat el Ministeri i la Generalitat van acordar un Conveni de gestió, restauració i manteniment del complex, des del desmantellament de les antenes el 22 de març de 2006 i amb la fi de la vigilància per part del Ministeri per la Transició Ecològica dos anys després, l’antiga estació creada pels Estats Units el 1959 durant la Guerra Freda i que emetia per més de 70 milions de persones, convertint-se en la més escoltada al món, ha estat abandonada i vandalitzada. Per tot això, reclamen que cal “implementar mesures de vigilància i control d’accés” per protegir el risc de perdre valors ambientals i patrimonials. Ràdio Liberty ocupa 33 hectàrees dins del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Tanmateix, les entitats demanen a la Direcció dels Serveis Territorials de Cultura de Girona que es “rehabilitin les edificacions per convertir-les en un nou centre d’interpretació de la Guerra Freda”. La reclamació aposta per mantenir l’edificació central de les antigues oficines de Ràdio Liberty i museïtzar-la per explicar la fauna i flora del Parc Natural, així com la història del complex i la Guerra Freda i els jaciments arqueològics de la vila marinera i la Torre Mora a la Platja de Pals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell