Societat

política

Valtònyc ja és a Palma

El raper lamenta que l’estat espanyol no hagi vist que és un error condemnar cantants com ell o Hasél

El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, ha arribat avui a les 9 del matí a l’aeroport de Palma després d’estar cinc anys i mig exiliat a Bèlgica per evitar entrar a la presó per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. Ahir al vespre va arribar a Barcelona i avui ben d’hora ha agafat un avió en direcció a Palma, des d’on s’ha dirigit al poble de Sineu. Després d’abraçar-se amb amics i familiars ha admès haver comès “errors”, però diu que no és moment de penedir-se’n i que “ha valgut la pena”, informen l’ACN i Efe. També ha demanat als que l’escoltaven que no siguin “indiferents davant la injustícia”. “Mobilitzau-vos i no sigueu inoperants”, ha instat.

El músic ha estat rebut per més de 500 persones amb crits d’alegria, plors d’emoció, senyeres i pancartes. Ha admès que l’exili ha estat “dur”, però ha assegurat que ha suposat un creixement com a persona i com a professional. Ha lamentat, però, que ha pogut tornat a casa no perquè l’estat espanyol hagi fet “autocrítica” i hagi admès que ha comès un error coartant la llibertat d’expressió i condemnant cantants, sinó “perquè el delicte ha prescrit” i ha recordat amics com Pablo Hasél: “El que em fa pena és que encara que jo sigui aquí, ell continuï a presó”.

El cantant se’n va anar a viure a Bèlgica per evitar el seu ingrés a presó per les lletres de les seves cançons, ja que estava condemnat a tres anys i mig per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. En una publicació a X, Valtònyc va anunciar ahir al vespre que estava “feliç de tornar a trepitjar els Països Catalans”. Al matí, havia fet servir la mateixa xarxa social per anunciar el seu retorn, destacant que “tornar sempre és la millor part de l’aventura” i donant les gràcies a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per haver-lo “acompanyat” sempre i “també en aquest primer trajecte de tornada a casa”. El missatge, de fet, incloïa tres fotos on surten ells dos junts, en una d’elles dins d’un cotxe conduït per Puigdemont. Ahir a la nit va publicar noves fotografies, on se’l veu abraçant-se a un altre exiliat, l’exconseller Lluís Puig, que encara no pot tornar a Catalunya. L’últim tram del viatge l’ha fet amb el fundador i director de Vilaweb, Vicent Partal. “L’entrada al país només la podia fer de la mà dels meus amics”, ha argumentat”.

En una piulada, l’expresident de la Generalitat li va desitjar ahir un bon retorn i va assegurar que amb ell “tots tornem una mica”. “Gràcies per resistir un exili injust i acompanyar-nos sense defallir mai, ha estat un honor compartir aquest viatge”, afegia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona