Societat

Societat

Més enllà del paper

Alumnes de l’institut Ramon Muntaner homenatgen el brigadier neozelandès Reginald Miles

En l’acte hi van assistir representants de Nova Zelanda

Un grup preparat d’estudiants i una bona mentoria per part del professorat poden aconseguir que treballs d’institut sobrepassin el paper i les hores de classe per arribar a convertir-se en un projecte important de memòria històrica. Aquest és el cas del projecte que han dut a terme una desena d’alumnes de l’institut Ramon Muntaner de Figueres sobre la figura del brigadier neozelandès Reginald Miles.

El 1943, Miles va morir a la ciutat empordanesa després d’escapar-se del captiveri dels nazis a Itàlia, en plena Segona Guerra Mundial. En el moment que va travessar la frontera a Puigcerdà, el van retenir i va ser enviat cap a Figueres, a l’Hotel París, l’edifici on actualment hi ha el Museu del Joguet de Catalunya. Poc després, el van trobar penjat a la seva habitació. Ara, després de 80 anys, un grup d’alumnes de Figueres han tornat a treure la pols a la figura del general. Segons explica Emma Oliva, una estudiant de segon d’ESO que forma part del projecte, el treball l’ha dut a terme el que s’anomena grup d’enriquiment: “Es tracta d’un grup d’alumnes de cursos diferents que tria el centre per desenvolupar diferents projectes.” Una de les parts del treball va consistir a elaborar un pòdcast sobre la mort del brigadier, que l’institut va presentar a les jornades Ceba Negra, dedicades a la crònica negra i el true crime. Per tal de fer-lo i resoldre els interrogants sobre la vida de Miles, van consultar llibres d’arxiu i van contactar amb historiadors. D’aquesta manera, tot i que a Figueres ja es coneixia la història de Miles, el que ha descobert ara l’alumnat és que a Nova Zelanda és considerat un heroi. Per tot plegat, Figueres li va retre homenatge el diumenge 22 d’octubre. En l’acte, que es va fer al cementiri municipal, no només hi van participar els estudiants, l’Ajuntament i el Museu del Joguet, sinó que també hi van ser presents tres netes i una besneta de Reginald Miles, així com l’ambaixadora i el cònsol de Nova Zelanda. “Nosaltres sabíem que era un bon projecte, però no ens esperàvem que arribés tan lluny. Ha estat un treball en el qual els professors ens han guiat en tot moment. Estic molt contenta de la feina que hem fet”, conclou Oliva. En l’homenatge també es pot veure una exposició permanent al Museu del Joguet sobre el general i una mostra temporal, amb objectes cedits per la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia