Societat

SOCIETAT

Mor als 90 anys Martí Carreras, històric referent de la gent gran a Figueres

Va rebre la Fulla de Figuera de Plata de l’Ajuntament i va col·laborar en múltiples entitats del municipi

Figueres trobarà a faltar a Martí Carreras Ginjaume un dels grans homes de la ciutat, en els dos sentits de l’expressió, que va morir dissabte als 90 anys. Efectivament va ser ell qui va impulsar el consell de la gent gran al municipi i en va ser representant al de les comarques gironines però el seu currículum va molt més enllà. El 2012 va rebre merescudament de l’Ajuntament la Fulla de Figuera de Plata, per la seva trajectòria dinamitzadora de la vida social i cultural de la ciutat.

Després de la seva jubilació Carreras va iniciar un activisme gairebé desenfrenat que el va portar a presidir l’Associació per la Formació Cultural de la Gent Gran de l’Alt Empordà, ser patró de la Fundació Tutelar de l’Empordà i de la Fundació Clerch i Nicolau, col·laborar amb el setmanari figuerenc “L’Empordà” i tenir un blog propi a Internet, “El Blog d’en Martí”, on feia comentaris polítics i econòmics sovint de caire provocatiu.

Feia xerrades i conferències i sovint les organitzava ell mateix. Va publicar un recull dels articles apareguts a “L’Empordà” anomenat “Les persones grans i el segle XXI”. Són escrits que fan referència a “la gent gran”, concepte que va canviar més endavant per “les persones grans”. Era, i així ho va expressar, un dels grans defensors de l’espai de la Rambla lliure d’activitats per poder-hi fer passejades amunt i avall.

El 28 de febrer del 2007 va ser el 17è pacient que es va operar a cor obert, d’un triple “bypass”, al Trueta. Va preferir fer-ho a Girona, encara que fos més tard, que no pas a Barcelona. Els seus problemes al cor el van portar a fundar l’associació Cor-Gi al costat del cardiòleg de l’hospital de Figueres Marco Antonio Paz, amb el qual organitzava conferències sobre les malalties al cor. Arran de l’operació va deixar un dels seus grans “hobbies, el billar, però va continuar essent un activista de primer ordre a la seva estimada Figueres.

L’any passat per Fires va recollir la medalla dels 90 anys de mans de l’alcaldessa Agnès Lladó, a la tradicional diada de la Gent Gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.