Societat

Segona querella per tortures a la comissaria de Via Laietana

Dos germans bessons denuncien que van ser agredits psicològica i físicament durant els 32 dies que van estar detinguts

Va ser l’any 1971 quan tenien 17 anys

Segona querella per tortures durant el franquisme a la comissaria de la Via Laietana de Barcelona. Al cas de Carlos Vallejo se suma ara el de Josep i Maribel Ferrándiz, dos bessons que van romandre detinguts durant 32 dies l’any 1971, quan tenien 17 anys. Els germans han presentat avui l’acusació contra quatre agents de la Brigada Político-Social de la Policia Nacional per delictes de lesa humanitat mitjançant tortures. Ho han fet amb l’assistència lletrada de les advocades d’Irídia i el suport d’Òmnium Cultural, l’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) i les entitats que formen part de la campanya Via Laietana 43.

Segons una nota feta pública per Irídia, els joves militaven a la Jove Guàrdia Roja, el referent juvenil del Partit del Treball d’Espanya, detalla una nota de premsa del Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans. Mentre van estar detinguts el que defineixen com a “símbol de la topografia del terror de Barcelona durant el franquisme i els anys posteriors”, els joves “van ser agredits físicament i psicològica en els nombrosos interrogatoris” als quals els van sotmetre, assenyalen en la nota.

La querella s’adreça al comissari en cap de la comissaria de Via Laietana en el moment dels fets, Vicente Juan Creix, a l’inspector en cap d’aleshores, Rafael Núñez Valverde, i a dos agents, Atilano del Valle Otero i Geuino Nicolás Navales García.

La denúncia inclou també uns fets patits prèviament per Pepu Ferrándiz durant una detenció prèvia, el desembre del 1970 quan tenia 16 anys. Asseguren que les detencions dels dos germans es van produir “per motius polítics en un context de persecució per part de l’Estat espanyol a totes les persones que es consideraven contràries al règim dictatorial imposat per Francisco Franco”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia