Societat

barcelona

L’esperança de vida es recupera de forma gradual després de la pandèmia de covid

Barcelona ha anat recuperant, de manera gradual, l’esperança de vida, després del parèntesi que va suposar la pandèmia de la covid-19. Segons l’informe La salut a Barcelona del 2022, presentat ahir, durant el 2020 –any en què va esclatar la pandèmia– l’esperança va baixar fins als 85,6 anys en el cas de les dones i 80,4 en el cas dels homes. Actualment se situa en els 87,5 en el cas de les dones i en els 82 anys en el cas dels homes. L’esperança de vida en bona salut, però, és més curta: 78,8 anys en les dones i 74,6 en els homes. Els responsables de l’informe indiquen que les dades constaten que, tot i que les dones viuen més temps que els homes, ho fan amb menys qualitat de vida. També s’observen desigualtats territorials.

Així, per districtes l’esperança de vida és desigual, cosa que es correspon amb el patró socioeconòmic de la ciutat, segons l’informe. De fet, a Sarrià-Sant Gervasi, les dones tenen una esperança de 88,8 anys, mentre que a Ciutat Vella la xifra cau a 85,6 anys. Es tracta dels dos extrems tant en aquest paràmetre com també en renda mitjana, segons dades de l’INE. Aquesta circumstància també succeeix en el cas dels homes, amb 83 anys i 78,7 anys, respectivament. Tenint en compte la dada de les dones, les Corts és el segon districte en el rànquing (88,5 anys), seguit de Sant Andreu (87,9 anys), Sant Martí (87,7 anys) i Horta-Guinardó (87,5 anys), just a la mitjana barcelonina. A la banda baixa, es troben l’Eixample i Gràcia (87,4), Sants-Montjuïc (87,2) i Nou Barris (86,7), just per sobre de Ciutat Vella. La mitjana de diferència entre homes i dones se situa en els cinc anys i mig, però en el districte que aplega barris com el Raval i el Gòtic s’observa una diferència sensiblement més alta, de set anys més en el cas de les dones.

Les noies, més hores al mòbil

Les noies de Barcelona passen 4,04 hores al dia de mitjana davant la pantalla del mòbil (fora de l’horari lectiu) i els nois 3,33. Així ho declaren en l’enquesta Factors de risc en estudiants de secundària (FRESC) del 2021, unes dades que ha recollit l’Agència de Salut Pública de Barcelona en la presentació de l’informe que radiografia la salut a la ciutat (2022). A les hores que els adolescents passen davant del telèfon mòbil, cal afegir-hi les que destinen a altres pantalles: les noies dediquen 2,36 hores al dia de mitjana a l’ordinador, fora de l’horari lectiu, i els nois, 2,30, a més de les 0, 16 i 0,55, respectivament, que dediquen als videojocs i 1,25 i 1,32 a la televisió. En total, 7,81 hores de mitjana en el cas de les noies i 7,5 en el cas dels nois. Les dades són del 2021 i són les que els adolescents declaren, i, per tant, no són dades objectives com ho serien les de l’ús registrat pel mateix dispositiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia