Societat

Mascort situa l’arribada d’aigua en vaixells a Barcelona com a “últim recurs”

El conseller d’Acció Climàtica assegura que aquest escenari no s’espera per abans del proper estiu

Les noves restriccions d’aigua per la fase de preemergència com a conseqüència de la sequera han entrat en vigor aquest dimecres per al sistema Ter Llobregat, que abasta prop de sis milions d’habitants de 202 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Girona. Coincidint amb les mesures, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha insistit que l’arribada de vaixells carregats d’aigua per abastir la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana és un escenari que s’ha de preveure, però que no s’espera per abans del proper estiu. “És l’últim recurs”, ha subratllat durant una visita a l’Estació de Tractat d’Aigua Potable (ETAP) del Besòs. Tot i això, segons recull una informació de l’ACN, el conseller ha afirmat que el govern està fent totes les “gestions” necessàries per a tots els escenaris, motiu pel qual ha començat a contactar amb navilieres per demanar-los la seva “disponibilitat”. Mascort, però, s’ha mostrat convençut que les restriccions imposades per la preemergència permetran allargar l’entrada en emergència al sistema Ter-Llobregat.

El titular d’Acció Climàtica ha visitat aquest dimecres l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Besòs, acompanyat del president d’Aigües de Barcelona, Ángel Simón, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, amb motiu de les actuacions que s’estan fent a la planta per tal d’ampliar la seva capacitat. Tal com ha recordat Mascort, amb la primera fase de l’ampliació completada, la planta passa a produir entre 200 i 300 litres d’aigua regenerada per segon. De cara el proper estiu, quan es preveu que finalitzin totes les obres d’ampliació, es preveu que en produeixi fins a 900 litres.

El conseller ha insistit que el propòsit del Govern és fer “tot el possible” per assegurar la resiliència dels recursos hídrics que té Catalunya, amb inversions com les que s’han fet a l’ETAP del Besòs i del Ter. En aquesta última, el conseller va anunciar fa uns dies que el Govern hi invertiria 123 milions d’euros per rehabilitar i millorar la qualitat de l’aigua que produeix. “Hem d’assegurar que la poca aigua que tenim tingui la qualitat necessària”, ha subratllat.

Ara com ara, els embassaments de les conques internes es troben ja en un 17,8%, un mínim històric. Segons preveu el Pla Especial de Sequera del Govern, l’entrada en fase d’emergència es produirà quan aquests baixin fins al 16%. En aquest sentit, Mascort ha assegurat que les restriccions imposades arran de l’entrada en preemergència al sistema Ter-Llobregat, que abasteix la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com Girona ciutat i els seus voltants, faran allargar “segur” l’entrada en emergència. “Estic segur que tota la ciutadania està fent esforços -per estalviar-, és evident que en deu dies -des que es va anunciar l’entrada en preemergència-, no tenim noves dades, però no seria capaç d’entendre que amb la situació que estem tot el país no estigui fent un esforç”, ha assenyalat.

Mascort també s’ha referit a la possibilitat que arribin vaixells carregats d’aigua al Port de Barcelona per abastir la població del sistema Ter-Llobregat. El conseller, tal com ha reiterat en les últimes setmanes, ha indicat que aquesta és una possibilitat que està sobre la taula perquè el Govern “s’està preparant per a tots els escenaris”, però ha subratllat que és una mesura que no es preveu per abans del proper estiu. A més, ha insistit que l’arribada d’aquests “depèn de molts factors” i que, si augmenta l’estalvi, s’anirà endarrerint la possibilitat que siguin necessaris. “Quan entrem en emergència, no faran falta el mateix dia”, ha assegurat.

Preguntat per si es farà arribar aigua a Barcelona des del Port de Tarragona, Mascort ha indicat que és una possibilitat, però que, ara com ara, no s’ha donat cap ordre. “A Tarragona estan fent una anàlisi de les instal·lacions per si cal fer alguna actuació” en cas que sigui necessari portar aigua des d’allà. Tot i això, Mascort ha emmarcat aquest “anàlisi” en les actuacions del Govern per “preparar-se” per tots els escenaris.

En la mateixa línia, ha indicat que estan en contacte amb algunes navilieres, a qui han fet peticions sobre disponibilitat de vaixells o viabilitat per transportar aigua. “Això no és immediat i s’estan fent les gestions necessàries perquè els vaixells, quan hagin d’arribar, arribin”, ha sentenciat.

Amb tot, Mascort ha defensat que en l’escenari actual els vaixells “no són la qüestió principal” i ha insistit a fer una crida a la ciutadania i a totes les activitats econòmiques del país perquè augmentin l’estalvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva