Societat

SOCIETAT

Sense pista de gel a Girona per la sequera

Girona no tindrà finalment pista de gel aquestes vacances de Nadal. La Fundació Fira de Girona es va reunir ahir al matí per decidir si la mantenia o no, i finalment va decidir suspendre-la per “responsabilitat” a causa de la greu sequera que afecta el país. La pista de gel, que aquest Nadal arribava a la 17a edició, havia de funcionar a l’interior del Palau de Fires entre el 23 de desembre i el 7 de gener. Havia de tenir 900 metres quadrats, cosa que la convertia en una de les més grans de Catalunya, i la instal·lació incloïa un tobogan de 27 m de llargada, 2,5 m d’alçada i tres carrils per baixar-hi en trineu.

L’anunci que la Generalitat activarà l’emergència per sequera el mes que ve ha fet replantejar l’activitat a la fundació, que finalment ha pres la decisió d’anul·lar-la per “la greu situació climàtica actual i futura de sequera”. En un comunicat, assegura que ha optat per “anticipar-se” i prendre una mesura “socialment responsable i necessària, per compromís i exemplaritat”. La fundació considera que, en un moment com aquest, cal ser “prudent i previsor” per encarar “el que ha de venir”. Fa uns dies, David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, havia dit que els ajuntaments no haurien d’instal·lar pistes de gel per “responsabilitat i pedagogia”.

La pista de gel de Girona ja es va adaptar l’any passat a la situació de sequera aprimant la capa de gel que l’havia de cobrir dels 10 als 7 centímetres de gruix. Aquest any estava previst rebaixar un centímetre més la làmina de gel, fins als 6, de manera que es preveia reduir la despesa d’aigua dels 80.000 litres d’un any normal fins als 48.000. L’any passat se’n van gastar 56.000. Això significava una reducció d’un 40% de l’aigua en dos anys, però també un estalvi energètic. En tot cas, Fira de Girona havia assegurat que l’aigua no es llençaria i que seria retornada a una planta de tractament.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, va assegurar a la xarxa social X que aquesta és una decisió “responsable i pertinent”. La vicealcaldessa Gemma Geis va dir que, amb aquesta acció, s’adopta una “mesura preventiva” per anticipar-se al futur. El tinent d’alcalde Quim Ayats va reconèixer que els “poders públics” han de ser els primers a “predicar amb l’exemple”.

La suspensió de la pista de gel no suposarà cap perjudici econòmic per a l’Ajuntament de Girona, atès que tenia temps fins al 18 de desembre, dia previst per començar el muntatge, per anul·lar l’activitat sense d’haver d’indemnitzar els proveïdors. Fonts del consistori van admetre, però, que s’han gastat 13.000 euros en difusió i publicitat de la pista, entre altres despeses.

La resta de pistes de gel previstes per Nadal a les comarques de Girona continuen endavant. L’Ajuntament de Blanes va recordar ahir que la seva és de gel sintètic i, per tant, no suposarà cap despesa hídrica ni energètica. La de Platja d’Aro, d’iniciativa privada amb patrocini de l’Ajuntament, fa servir aigua d’un pou municipal no apta per a la xarxa d’aigua potable. Finalment, la pista gel d’Olot utilitza aigua regenerada per fer 5 dels 7 centímetres de la làmina de gel. L’Associació de Comerciants d’Olot va donar suport dilluns a la instal·lació de la pista i va valorar “positivament” que sigui més sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona