Societat

islàndia

El volcà de Grindavik entra en erupció

Feia setmanes que avisava a través d’una gran activitat sísmica

Les autoritats d’Islàndia han declarat l’estat d’emergència i han ordenat evacuar tota la zona

Un volcà islandès proper a la localitat pesquera de Grindavík, a la península de Reykjanes, ha entrat finalment en erupció després de setmanes avisant. Les autoritats d’Islàndia han declarat l’estat d’emergència com ja van fer fa un mes amb l’inici de l’activitat sísmica. L’erupció, que ha començat cap a 1/4 de dotze de la nit hora catalana, ha anat precedida d’una sèrie de terratrèmols al cràter de Sundhnjuka que han obligat a evacuar tota la zona i a tancar el balneari geotermal Llac Blau, informa el diari local Fréttabladid. Una hora després d’haver-se registrat aquesta intensa activitat sísmica, el volcà ha començat a escopir lava. L’erupció es pot veure des de la capital, Reykjavik, situada a 42 quilòmetres al nord-est de Grindavík.

“Ha començat una erupció prop de la ciutat evacuada de Grindavík. Les nostres prioritats continuen sent protegir vides i la infraestructura. Defensa Civil ha tancat la zona afectada. Ara esperarem a veure què ens tenen reservat les forces de la naturalesa, estem preparats i permanentment vigilants”, ha escrit el president d’Islàndia, Gudni Johannesson, al seu compte a la xarxa social X. Per la seva banda, el ministre d’Afers Estrangers islandès, Bjarni Benediktsson, assegura que no s’han interromput els vols i que el trànsit aeri internacional continua obert. En els últims anys, la península de Reykjanes ha registrat diverses erupcions en zones deshabitades, però l’últim brot de lava podria suposar un risc per la ciutat de Grindavík, segons les autoritats.

La zona havia registrat milers de terratrèmols en els dos últims mesos, però l’activitat s’havia reduït la setmana passada, la qual cosa va dur els experts a pensar que el risc d’erupció havia disminuït.

Islàndia està situada sobre plaques tectòniques que es mouen en direccions oposades, cosa que permet que el magma emergeixi. El país té més 200 volcans, dels quals almenys trenta es troben actius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona