Societat

Reis amb més sensibilitat

Augmenten les cavalcades amb trams més tranquils pensats per a aquells infants que tenen poca tolerància al soroll o la llum, i amb zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda

Més municipis oferiran caramels sense gluten pensant en els celíacs i alguns, com Mataró, anuncien que no es llançaran des de les carrosses per seguretat

La nit més màgica per als més petits arriba un cop més. Avui les famílies tenen una cita obligada arreu del territori per rebre com es mereixen els tres Reis de l’Orient, que passejaran la seva majestuositat pels carrers i places acompanyats d’un seguici que, com tot, s’ha hagut d’adaptar tant a les noves tendències com, en especial, a les demandes de certs col·lectius que reclamaven formar part de la festa amb les mateixes condicions que la resta de la gent. No ha estat gens fàcil, i encara queda molt camí per recórrer, però sembla clar que tant Ses Majestats com els ajuntament que els organitzen les activitats han entès la necessitat d’oferir una celebració cada cop més integradora i inclusiva.

El cas més evident i que l’any passat es va donar només de forma esporàdica és oferir trams més tranquils durant el recorregut de les cavalcades. Espais on les carrosses redueixen la velocitat, on s’abaixa la música o fins i tot s’elimina i on s’anul·len els efectes especials pensant en les necessitats d’infants, i també d’adults, amb hipersensibilitat auditiva i trastorns de l’espectre autista. En aquest sentit, cavalcades com les de Reus, Vilanova i la Geltrú o Vilafranca del Penedès incorporen aquestes mesures. A Vilanova també hi haurà un espai preparat per atendre els infants en cas que pateixin una crisi. En el cas de Vilafranca i de Reus, la cita amb els Reis s’incorpora a les iniciatives que en forma de prova pilot ja es van dur a terme durant les respectives festes majors i que van obtenir bons resultats. A Banyoles mantindran els espais tranquils per segon any i en la cavalcada hi tornarà a haver el patge Mans, intèrpret en llengua de signes. En el cas de Blanes, l’Ajuntament habilitarà una quarta cua per a nens i nenes amb diversitat funcional perquè, quan arribin al campament reial del Passeig de Mar, puguin accedir a saludar els tres Reis amb el mínim temps possible d’espera.

Més incorporacions

Vic viurà una cavalcada de Reis amb l’estrena d’un tram tranquil i la renovació de part del vestuari dels patges gràcies al projecte social Cosidor Pas a Pas, una iniciativa de l’Associació Casal Claret, que ajuda dones vulnerables a formar-se com a cosidores i a assolir un contracte laboral.

A Mataró, seguint la iniciativa que s’ha establert al campament reial amb franges d’hores tranquil·les, també s’habilitarà un tram amb soroll reduït durant la cavalcada. Un cas com el de Granollers, on s’han concebut espais silenciosos en aquests dos àmbits. Municipis com Girona, Vilassar de Mar, Ribes de Freser, Cardedeu, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Andreu de la Barca, Roses, Palafrugell, Olot, Santa Coloma de Farners, la Garriga, Cassà de la Selva, Esparreguera, Solsona, Cardedeu, Sant Joan d’Espí, Cornellà o Pallejà, entre d’altres, també afegiran zones tranquil·les als recorreguts de les comitives reials, en un exemple clar de com evoluciona la festa tradicional cap a la inclusió.

Caramels per a tothom

Aquesta nit arreu de Catalunya es repartiran desenes de tones de caramels, i des de fa uns anys moltes poblacions han optat per canviar els dolços habituals per uns que puguin ser menjats per persones amb intolerància, especialment al gluten. Malgrat que la mesura s’estén gradualment, des de l’Associació de Celíacs de Catalunya es considera que encara és insuficient. Els municipis que oferiran caramels sense gluten en les cavalcades de Reis han augmentat un 8% respecte de l’any passat, segons les dades de l’entitat. En total, són 277 municipis els que oferiran dolços aptes, però el 71% dels consistoris catalans encara no tindran cap alternativa per als celíacs. El 2023 el 79% dels municipis no van oferir caramels sense gluten. Segons l’associació, s’estima que hi ha 96.995 infants celíacs entre Catalunya i Menorca i, en aquest sentit, ha instat tots els ajuntaments a afegir-se a la campanya Cap infant celíac sense caramels, iniciada ara fa quinze anys, i disposin de dolços que pugui menjar tothom.

Un altre dels debats generats al voltant dels caramels de les cavalcades i sorgits en els darrers anys té a veure amb la manera de repartir-los. Tradicionalment la nit del dia 5 s’havia convertit en una mena de competició entre municipis per veure qui llançava més dolços des de les carrosses. La imatge de la gent, especialment infants, apropant-se perillosament als vehicles en moviment per recollir els caramels de terra va fer reflexionar més d’un ajuntament, que va decidir canviar el llançament per l’entrega directa en mà a càrrec dels mateixos Reis o dels patges. Una decisió no exempta de crítica i que, de moment, és minoritària al territori. Aquest any, la capital del Maresme ha optat per restringir els caramels al campament reial i als actes amb els missatgers reials. Aquesta nit no n’hi haurà a la cavalcada. “És una petició de les mateixes entitats i participants de la cavalcada, que patien molt amb el tema dels caramels, i sobretot és un element de seguretat”, explicat la regidora de Cultura, Heidi Pérez. També assegura que la mesura ha estat incentivada per diferents famílies de la ciutat que participaven en la cavalcada i que havien demanat que s’eliminessin els caramels. “No cal llançar caramels i causar riscos innecessaris, la cavalcada ja té prou màgia”, considera Pérez.

Novetats a les capitals

Les capitals de les quatre demarcacions catalanes són les que es veuen pràcticament obligades cada any a passar revista amb l’organització de les cavalcades. No en va es tracta d’un dels actes més multitudinaris i més sotmès a les crítiques de la ciutadania, fet que exigeix als governs locals millorar amb diners o amb imaginació les edicions passades.

A Lleida aquest any habiliten el saló de plens de la Paeria perquè els infants facin arribar els seus desitjos als Reis Mags d’Orient en primera persona. La rebuda per part de Ses Majestats als infants de la capital del Segrià es durà a terme després de la tradicional cavalcada, un espectacle itinerant de més de 2 quilòmetres de llargada en què enguany participen onze carrosses i 21 companyies i bandes de Lleida. El dispositiu també compta amb elements gegants, música i dansa, a més de la participació de més d’un centenar d’artistes i seixanta nens i nenes. La Guàrdia Urbana preveu que entre 25.000 i 30.000 persones segueixin la cavalcada.

En el cas de Girona, el seguici reial passarà pel carrer de Santa Eugènia i la plaça del Marquès de Camps, en lloc d’anar cap a la plaça del Poeta Marquina i la ronda de Sant Antoni Maria Claret. El nou recorregut està acordat entre els organitzadors –Ajuntament de Girona i Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona– i està motivat per la disponibilitat d’efectius policials per dur a terme el recorregut previst inicialment, que requeria més talls de circulació i regulació de trànsit.

Pel que fa a Tarragona, Ses Majestats arribaran en vaixell al barri marítim del Serrallo, on es llançaran 21 salves pirotècniques en el seu honor, i faran la cercavila pels principals carrers de la ciutat fins arribar a l’ajuntament, on rebran les claus de la ciutat de mans de l’alcalde. Prèviament, l’arribada a la plaça de la Font estarà ambientada amb el so dels clarins i els timbals fins al moment en què pronunciaran el missatge de pau i amor per a tots els congregats. Durant el recorregut, integrat per més de 300 persones, s’hauran llançat més de 3.300 quilos de caramels.

Barcelona va d’estrena

Finalment, a la capital catalana s’estrenaran dues carrosses, la dels reis Gaspar i Baltasar, cadascuna inspirada en els paisatges dels seus llocs d’origen. El vehicle de Gaspar portarà una comparsa amb diverses figures de camells, i el de Baltasar evocarà els paisatges africans i anirà acompanyat de percussió en directe. Els seguicis de tots dos lluiran també nou vestuari i estendards. L’altra gran novetat és que els patges reials s’avançaran a Ses Majestats per recollir les cartes avui, dia 5, entre les 12 i la 1 del migdia a l’Espigó del Gas. El recorregut serà el mateix que l’any passat, no passarà per Via Laietana, en obres; començarà al parc de la Ciutadella i finalitzarà a la Font Màgica de Montjuïc. La cavalcada l’obrirà la companyia Brincadeira, amb els seus instruments de percussió i il·luminació led sincronitzada amb la música en directe. Seguidament, la patge Estel arribarà amb la seva carrossa renovada amb noves plataformes, simulant una estrella infinita per il·luminar el camí dels Reis d’Orient. A continuació, la comitiva tindrà una carrossa de 20 metres de llargada, amb un sistema amb més de 48.000 llums que farà possible l’aparició d’estels. Tampoc no hi faltaran la carrossa de les joguines, la carrossa estrenada l’any passat Instruccions per Somiar i la tradicional carrossa del carbó. Es calcula que es llançaran cinc tones de caramels. El consistori ha destinat 950.000 euros a la cavalcada d’enguany, en la qual participaran unes 1.200 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona