Societat

SOOCIETAT

L’arxiu de Les Borges Blanques completa la xarxa d’equipaments comarcals

La inauguració avui de l’Arxiu Comarcal de Les Borges Blanques, l’última comarca que no disposava d’aquets tipus d’equipament, completa el desplegament de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC). L’edifici, dedicat a la memòria i el patrimoni de les Garrigues i el que fa 40 de Catalunya, s’ubica al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i ha costat 2,4 milions d’euros finançats pel Departament de Cultura. L’arxiu ocupa una superfície de prop de 1.300 metres quadrats, compta amb dues plantes i 4 dipòsits de documentació de 6.000 metres lineals aproximadament. La primera documentació que es guardarà serà de l’Ajuntament de les Borges Blanques i el Consell Comarcal de les Garrigues i, posteriorment, s’ingressarà el fons de la resta dels 23 ajuntaments de la comarca. Així mateix, l’equipament també guardarà inventari judicial, comercial i d’empresa, personal i d’associacions i clubs esportius, entre altres. En aquests moments, l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, disposa de 18 pergamins dels segles XIV-XVII, cedits per l’Ajuntament de l’Albi, conservats fins ara a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell. Durant l’acte d’inauguració, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat que “l’Arxiu de Cervera ha passat a la història per inaugurar, l’any 1932, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya. I avui podem dir que l’Arxiu Comarcal de les Garrigues esdevé també un símbol: el de la culminació d’aquesta Xarxa de la Mancomunitat.” La consellera també ha afegit que aquesta culminació “és un deure històric de la nostra memòria nacional, democràtica i republicana”.

L’edifici destaca per les seves línies geomètriques amb uns finestrals que permeten l’entrada de llum natural en els espais d’atenció als usuaris i als treballadors. En aquest sentit, l’equipament permet una concepció de l’arxiu com a espai públic on la transparència i l’accés a la informació són els eixos centrals. Mentre que els dipòsits se situen a la part superior de l’arxiu, l’equipament disposa d’una sala de suports especials amb fons de fotografia i audiovisual, així com un espai per a documents de grans formats, planeres per plànols i pergamins. La zona de consulta i accés a la documentació se situa a la planta baixa.

D’aquesta manera, el circuit dels documents té una seqüència diferent al dels usuaris i treballadors. A més, permet la màxima seguretat, una climatització adequada i la mínima penetració de llum que pugui afectar la documentació. Dins l’arxiu hi haurà una sala per usos del Centre d’Estudis de les Garrigues, creat el 2022, amb l’objectiu de realitzar i impulsar tota mena de tasques com l’estudi, la recerca, la classificació, l’inventari i catalogació amb relació als senyals d’identitat i al patrimoni històric i cultural (material i immaterial) de la comarca de les Garrigues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona