El món del vi, a Montjuïc
Comença a la Fira la quarta edició de la Barcelona Wine Week (BWW), amb 850 expositors de 70 DO i segells de qualitat
Un dels temes estrella serà la tendència de recuperar els diferents recipients de criança alternatius a la fusta de roure
“És la nostra fira, no podem deixar d’assistir-hi”, diu Anna Vicens, presidenta dels sommeliers catalans
Tret de sortida, demà, a la quarta edició de la Barcelona Wine Week, que agruparà sota el mateix sostre del pavelló 8 de la Fira de Montjuïc 850 expositors de 70 denominacions d’origen (DO) i segells de qualitat, des de cellers petits i artesans fins a grans productors. “La BWW és la nostra fira professional de referència; per tant, els que ens hi dediquem no podem deixar d’assistir-hi”, assegura Anna Vicens, enòloga i sommelier, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers des del 2016, i, des del 2018, sommelier en cap de la distribuïdora Alregi a Vilamalla, per supervisar la cadena comercial Wine Palace. “La BWW no només és una trobada amb cellers vinguts d’arreu de la península Ibèrica en què podrem tastar el que fan mentre parlem amb els elaboradors, sinó que hi ha una altra part molt interessant que és un calendari d’activitats molt complet: conferències, tastos, taules rodones i sessions formatives”, explica Vicens, i hi afegeix: “Si mirem la programació, veurem que continuem amb la tendència dels vins menys intervinguts, la preocupació pel canvi climàtic, els diferents mètodes de vinificació que existeixen, les llargues criances dels nostres escumosos, i la nova normativa d’etiquetatge, que va entrar en vigor el desembre passat.”
“Un dels temes estrella de la BWW seran els diferents recipients de criança, sobretot els que són alternatius a la fusta: damajoanes de vidre, ous de ciment, àmfores de fang, dipòsits d’acer inoxidable, etc. Tot tipus de recipients que s’estan posant de moda. Molts es feien servir abans, i ara es tornen a recuperar amb l’objectiu de fugir de la fusta de roure clàssica per tal que les varietats brillin i que les aromes de la fruita no les emmascari la fusta, que és més invasiva”, explica Laura Roca, responsable de La Baula (@labaulavi), una iniciativa cultural independent per millorar l’oferta de vi català als restaurants i impulsar-ne el consum, amb voluntat de donar a conèixer i reivindicar les varietats tradicionals.
La Baula, vi i sinergies
La Baula, que vol potenciar el vi català elaborat amb varietats autòctones i, entre altres coses, “millorar-ne l’oferta a copes als restaurants”, es materialitza amb l’organització de tastos de vins associats a una carta efímera. Els organitza un cop al mes de manera itinerant en diferents restaurants i amb experts convidats. Cada tast es fa al voltant d’una temàtica. Després, els vins tastats s’incorporen durant un temps a l’oferta habitual de l’establiment via “carta efímera”. Precisament aquest 21 de febrer La Baula organitza un tast al restaurant El Racó del Cargol, al barri de Collblanc (l’Hospitalet de Llobregat), on la sommelier Laura Serrano (@losvinosdelaura) parlarà dels diferents recipients de criança, un dels fils conductors de la BWW. “Tastarem cinc vins vinificats en cinc recipients alternatius a la bota de roure i soparem plegats”, explica Roca. Es pot reservar plaça a l’apartat “calendari” del web www.labaulavi.cat.
Vida Penedès
El tast anterior, el 24 de gener, es va celebrar al restaurant Bodega Borràs de Barcelona, amb l’enòleg Roc Gramona com a convidat. En aquest cas, la temàtica era Vida Penedès: per un Penedès digne, per tal de donar veu als microcellers del nou col·lectiu Vida Penedès. “Són tots viticultors joves, amb talent i amb ganes de dignificar el territori”, manté Roca. Els vins que es van tastar estan disponibles ara mateix a la carta (efímera) de Bodega Borràs, fins al 20 de març. Aquest col·lectiu s’acaba de constituir i està format per divuit viticultors: Cisteller, Esteve i Gibert, Mestratge, La Fita, Vinya Lluny, Cairons, Vins l’Apical, Entre Vinyes, Anna Serra, Casa Jou, Can Morral, Bodega Clandestina, Vinyes de Palou, Mulet Viticultors, Eravi, Enlaire Vins, Ànima Mundi i Enclòs de Peralba.
Els membres de Vida Penedès seran els protagonistes d’una de les conferències de la Barcelona Wine Week, en concret la que es farà demà dilluns (a les dues de la tarda), en què explicaran el seu projecte. Dels viticultors del col·lectiu, hi participaran Roc Gramona, d’Enclòs de Peralba; Martí Torrallardona, de La Fita; Maria Barrena, d’Entre Vinyes; Martí Giralt, de Vins l’Apical, i Jessica Madigan, del celler Cisteller. “Són llum en la foscor”, subratlla Laura Roca. “Som vinyerons i elaboradors d’orígens molt diversos, des de cellers que comencen de zero fins a projectes personals que troben el seu espai dins de cellers consolidats; sense que ens preocupi estar fora o dins de la DO, més enllà de marques col·lectives”, es defineix el col·lectiu.
‘Catalan wines special report’
Aquests cellers en particular, i tots els vins catalans en general, tenen en aquesta plataforma un gran aparador per mostrar els seus productes. Els vins i escumosos catalans, alguns dels quals van rebre el 2023 grans premis internacionals i de l’Estat, seran protagonistes de tastos especials. El dia 7, per exemple, el master of wine (la màxima categoria d’expert en vi) britànic Tim Atkin, un dels prescriptors més importants del món, presentarà el Catalan wines special report 2024. un recull dels que ell considera els millors vins de casa nostra. És un acte organitzat per l’Associació Vinícola Catalana, la unió empresarial del vi català. Atkin presentarà i dirigirà un tast de vuit dels “millors vins catalans” (segons la seva opinió, poc discutida) al costat de Fintan Kerr, la persona del seu equip destinada a Catalunya.
Però sens dubte també hi ha una part emocional molt important en aquesta quarta edició de la BWW, explica la sommelier Anna Vicens, presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, que cita “els tastos d’homenatge a tres referents del món del vi que van morir l’any passat: Carlos Esteva, fundador el 1979 del projecte vitivinícola Can Ràfols dels Caus d’Avinyonet del Penedès, gran defensor dels vins del Garraf; Xavier Gramona, un dels impulsors de Corpinnat, i Antoni Mata, de Recaredo”. Demà a les tres de la tarda, a la Sala Príncipe, la mateixa Vicens juntament amb el millor sommelier de Catalunya, Toni Albiol, de l’enoteca Divins de Martorell, homenatjaran Xavier Gramona, l’ànima del celler Gramona, que va morir l’agost passat als 64 anys, una de les grans veus dels vins i escumosos del Penedès i un dels impulsors de la marca col·lectiva Corpinnat, i Antoni Mata, un dels artífexs dels escumosos de terrer, que va morir als 81 anys al novembre i va ser l’artífex de la gran aposta de Recaredo. En l’acte d’homenatge, hi participaran Leo Gramona, fill de Xavier Gramona, i Ton Mata Recaredo, fill d’Antoni Mata.
L’homenatge a Carlos Esteva, per la seva banda, serà dimarts. Hi participaran Júlia Esteva i Jordi Esteve, propietària i director de projectes de Can Ràfols dels Caus i Mas Oller; Quim Vila, CEO i fundador de Vila Viniteca de Barcelona, i l’enòleg Paco Berciano.