Societat

canvi climàtic

L’any 2024 arrenca amb el gener més càlid d’ençà que n’hi ha registres

La temperatura mitjana global va ser de 13,14 °C, és a dir, uns 0,70 °C per sobre de la mitjana pel període 1991-2020, segons l’informe mensual del servei europeu Copernicus

La temperatura del planeta continua desbocada i cada mes marcar nous records de calor. Una tendència que no sembla que vagi a canviar aquest 2024. I és que l’any ha arrencat amb el gener més càlid d’ençà que hi ha registres. Així ho indica l’informe mensual del programa de vigilància del clima Copernicus de la UE publicat aquest dijous i recollit per l’agència ACN, que situa la temperatura mitjana de l’aire en superfície del mes passat per sobre els 13,1 graus centígrads, 0,7 graus més respecte al període entre 1991 i 2020 i fins a 0,12 graus més en comparació el gener de 2020, el mes que fins ara ostentava el rècord.

De fet, la temperatura mitjana dels últims dotze mesos –entre febrer del 2023 i gener del 2024– també ha estat la més alta des que es recopilen dades. Segons l’observatori, afegeix l’ACN, la temperatura al planeta es troba 0,6 graus per damunt la mitjana dels anys 1991 a 2020 i més d’1,5 graus per sobre els nivells preindustrials, incomplint el límit d’1,5 graus fixat en l’Acord de París.

Les dades del gener, alhora, allarguen cicle d’altes i atípiques temperatures. Segons el programa Copernicus, la Terra acumula vuit mesos consecutius registrant rècords de calor. És a dir, cada mes entre juny del 2023 i gener del 2024, han estat els més càlids si es comparen amb els mateixos mesos d’anys anteriors.

“El 2024 comença amb un altre mes batent tots els rècords; no només hem viscut el gener més càlid, sinó que també hem experimentat uns últims dotze mesos amb temperatures per sobre els 1,5 graus respecte als nivells preindustrials”, ha lamentat la directora del Servei per al Canvi Climàtic de Copernicus, Samantha Burgess, en declaracions recollides per l’ANC. Per aquesta experta, “l’única forma d’aturar l’escalfament global implica reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle”.

Rècords al mar

En línia amb la mitjana global, les temperatures a la superfície del mar també han fos un bon nombre de registres aquest gener marcant un rècord de 20,7 graus centígrads. Així, les aigües del planeta han estat 0,26 graus per sobre de les temperatures més altes que s’havien registrat fins ara, el gener de 2016. És a més, el segon valor més alt per a qualsevol mes, només superar pel record de temperatures superficials marines d’agost de 2023 (20,98 graus centígrads).

Sequera a Catalunya

Les dades publicades aquest dijous fan una breu referència a Catalunya, que juntament amb el nord i el sud-est de l’Estat espanyol ha registrat unes condicions “més seques que la mitjana”. El mateix problema s’ha donat al Magreb, al sud del Regne Unit, a Irlanda, a la part est d’Islàndia, bona part del territori escandinau, una part del nord-oest de Rússia i la zona est dels Balcans.

Més enllà d’Europa i el Mediterrani, l’ACN recorda que també s’han viscut episodis de sequera al sud i l’oest de l’Amèrica del Nord, al Canadà, al corn d’Àfrica, a la Península Aràbiga i al centre-sud d’Àsia, així com Austràlia i Xile, on la manca d’aigua ha contribuït a la proliferació d’incendis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona