Societat

S’estrena a Terrassa la casa d’atenció als infants que han patit abusos

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha inaugurat aquest divendres una nova Barnahus, la casa dels infants, a Terrassa. El centre, ubicat provisionalment a l’edifici del Vapor Gran, al carrer Telers, mentre es construeix la seu definitiva al nord de la ciutat, atendrà una 450 infants i adolescents dels Vallès Occidental que han patit abús sexual i a les seves famílies. L’equipament definitiu s’ha de construir i entrar en funcionament el 2026 en un solar cedit per l’Ajuntament de Terrassa, ubicat a la confluència del carrer d’Alexandre de Riquer i el carrer dels Jocs Olímpics i en el que hi invertirà 1,3 milions provinents dels fons Next Generation.

Seguint el model d’èxit de la primera Barnahus a Tarragona, el centre oferirà una atenció integral a les víctimes en un espai amigable lluny de comissaries i hospitals. “Som pioners i volem ser referents al sud d’Europa en la reparació i prevenció de la violència sexual contra els infants”, ha assenyalat el conseller.

Es tracta d’un dels 12 centres que el govern ha previst activar, per exportar arreu del país el model d’èxit que es va iniciar de forma pilot a Tarragona el 2020 i el desembre passat a Lleida.

El model d’atenció integral a les víctimes preveu que tots els departaments que intervenen en un cas es coordinin i treballin sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones. L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la comarca que hagi patit abusos sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra

El departament estima que unes 450 víctimes puguin ser ateses cada any en aquest recurs. L’equip professional que treballarà a la Barnahus de Terrassa està format per una coordinadora, dues treballadores socials, dos psicòlegs i una administrativa. El Departament de Drets Socials ha contractat també dos tècnics que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatre, infermera o psicòlegs del Departament de Salut.

L’equipament compta amb una recepció, tres sales d’espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres; dues sales on entrevistar i atendre les víctimes i dues més per a l’atenció a les famílies; una sala d’exploració forense; una sala d’observació per veure les entrevistes d’exploració i les entrevistes forenses; una sala d’exploració mèdica; diversos espais de treball per als professionals, i una petita cuina, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva