Societat

religió

Omella comença a anar-se’n

Divendres deixarà de ser president de la Conferència Episcopal Espanyola

El 21 d’abril farà 75 anys i ha de presentar la seva renúncia al Vaticà

La no acceptació dels informes sobre la pederàstia marcaran el seu llegat

A l’assemblea plenària que comença avui i acabarà divendres es renovaran tots els càrrecs de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), excepte el de secretari general. Això vol dir que acaba el mandat del cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, com a president de CEE, un mandat que finalitza amb la decisió del Parlament de Catalunya de portar-lo a la Fiscalia per la incompareixença a la comissió d’investigació sobre pederàstia a l’Església on havia estat citat com a testimoni i un mes i poc abans que faci 75 anys, l’edat que marca l’Església per haver de presentar la renúncia davant el papa. Joan Josep Omella –així com el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Enric Termes i el president del Tribunal Eclesiàstic de Barcelona, Santiago Bueno, que, com el seu cap, tampoc van comparèixer a la comissió parlamentària– havia enviat una carta a la presidenta del Parlament, Anna Erra, on argumentava que segons el Tribunal Constitucional no està obligat a assistir-hi. Aquest menyspreu al Parlament li ha valgut moltes crítiques.

Però la polèmica no ve sola i se suma a les declaracions públiques que ha fet Omella davant dels dos informes encarregats per investigar els casos de pederàstia a l’Església espanyola: un que va fer el Defensor del Pueblo i l’altre que va fer el gabinet de l’Opus Dei Cremades &Calvo Sotelo i que havia encarregat la mateixa CEE. Omella ha volgut minimitzar les xifres aportades per uns i altres.“Resulta impossible confiar en la veracitat i fiabilitat de tals resultats”, va dir després que el defensor del Poble.

Aquesta actitud de poca valentia, de negació, pot acabar marcat el seu llegat. En una piulada a les xarxes el mes d’octubre, Omella va dir que els números aportats per Ángel Gabilondo “són mentida i tenen intenció d’enganyar”. L’informe recull els resultats d’una enquesta a 8.013 persones elaborada per GAD3, segons el resultat de la qual l’1,13% dels ciutadans de l’Estat espanyol han patit abusos sexuals quan eren menors d’edat dins de l’àmbit religiós i un 0,6% directament per part d’un religiós o sacerdot. Això serien 441.000 persones i 234.000, respectivament, si es fa una extrapolació d’aquests percentatges amb el nombre d persones adultes a l’Estat.

De l’informe Cremades&Calvo Sotelo, on xifrava més de 2.000 víctimes, moltes més que les reconegudes per l’Església, Omella tampoc va quedar satisfet. L’auditoria demanava a “l’Església que assumís la responsabilitat” de compensar les víctimes i reclamava un fons de mínim 50 milions d’euros. La CEE insistia que l’informe contenia greus errors.

Joan Josep Omella comença a tancar la seva etapa activa –es preveu que el seu relleu no sigui immediat, doncs és de la confiança del papa Francesc– amb el prestigi per terra. A partir d’ara, comença ja el debat de la seva successió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia