Societat

Societat

Maria Eugènia Aubet, arqueòloga i historiadora especialitzada en els fenicis

Havia estat catedràtica del departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, membre de l’Institut d’Història Jaume Vicens Vives i directora del Laboratori d’Arqueologia de la UPF

L’arqueòloga nascuda a Barcelona l’any 1944 Maria Eugènia Aubet Semmler va morir diumenge a l’edat de 79 anys, segons ha informat la Universitat Pompeu Fabra.

Es va llicenciar en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona (1969) i posteriorment es va doctorar en història (1970). Va ser investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques entre el 1972 i el 1982, any en què va accedir a una càtedra de prehistòria a la UAB. Les seves principals línies de recerca van ser l’arqueologia fenícia i púnica i la protohistòria mediterrània. Va realitzar estudis com a investigadora principal sobre la colonització fenícia a la badia de Màlaga. També va dirigir el projecte: Anàlisi de dos moments històrics diferents i diversos espais geogràfics mediterranis que han experimentat l’impacte d’una dominació colonial. Aquests dos fenòmens corresponien als dos períodes de major desequilibri social i econòmic de la història de la Mediterrània. D’una banda, l’època preromana, amb la colonització fenícia (bàrbars) i grega (civilitzats) als dos extrems de la mar; i per l’altra, les relacions entre Espanya i el nord d’Àfrica, que van acabar amb el procés colonial del protectorat del Marroc durant els segles XIX i XX.

El 1992 es va incorporar a la UPF, on va exercir com a catedràtica de prehistòria del departament d’Humanitats, i més endavant com a catedràtica emèrita. També va ser membre de l’Institut d’Història Jaume Vicens Vives i directora del Laboratori d’Arqueologia de la UPF, on l’any 2014 va obtenir el permís de les autoritats libaneses per reprendre les tasques d’excavació al centre de l’antiga ciutat de Tir Al-Bass (sud del Líban), la ciutat més important del poble fenici (2750 aC).

Al llarg de la seva vida va ser guardonada amb diversos reconeixements. Entre altres, l’any 2009 va obtenir la medalla Narcís Monturiol, atorgada per la Generalitat de Catalunya, per la seva recerca en l’àmbit de l’arqueologia del colonialisme fenici, i l’any 2019 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura de l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS