Societat

societat

El curs escolar començarà el dilluns 9 de setembre

Simó argumenta així que els professors tindran més temps per preparar el curs, com havien demanat

El curs escolar 2024-2025 no començarà ni com abans el 12 de setembre ni com va decretar l’exconseller Josep González-Cambray, el quart dia laborable de setembre. Finalment s’ha arribat a una solució salomònica i serà el dilluns 9 de setembre el que marcarà l’inici de classes d’infantil, primària i ESO. Així ho ha anunciat avui la consellera d’Educació, Anna Simó, a la mesa sectorial d’educació celebrada aquest matí. En una carta dirigida al Consell Escolar, Simó argumenta que amb aquesta decisió respon a la “demanda de disposar de cinc dies hàbils de setembre per preparar el curs que havien fet arribat molts equips docents i sempre partint de la premissa que no es tornaria a iniciar el curs després de la Diada”, indica Efe. Per a batxillerat i FP de grau mitjà, el primer dia de curs serà el 12 de setembre i per al superior, el 19.

En una roda de premsa posterior a la reunió amb els sindicats, la consellera ha assegurat que la decisió de començar el 9 és el resultat d’haver escoltat totes les parts implicades, informa l’ACN. Així, ha detallat que moltes de les direccions que aquests mesos ha visitat li havien demanat revisar l’inici del calendari escolar perquè aquest curs no havien tingut temps suficient per preparar les classes. Tenir cinc dies laborables era la demanda majoritària, ha indicat, tot i admetre que els sindicats li havien reclamat que el primer dia amb alumnes fos el 12, com abans. Això ho últim ho ha descartat del tot: “Mentre jo sigui consellera no tornarem a començar el curs després de la Diada”, insistint que el canvi implantat per Cambray és una mesura positiva especialment per a l’alumnat vulnerable. En tot cas, Simó ha deixat clar que el dia triat finalment, el 9, és una decisió que es pren “de forma excepcional” i que no determinarà que a partir d’ara sempre hagi de ser així. Fins que no es debati a fons sobre l’horari escolar, debat que podria impactar en el calendari, i es marqui un criteri fix, es flexibilitzarà l’inici “cap a la data que té més consens”.

La Ustec ha valorat positivament que la pressió exercida a la taula de negociació i al carrer permeti tenir una mica més de temps per preparar les classes, però lamenta que “per dos dies lectius de diferència el departament no hagi esmenat aquesta mesura tan negativa”. Assegura que la imposició de l’avançament del calendari escolar ha malmès la qualitat educativa, ha malbaratat recursos públics i fa dos anys que “crispa innecessàriament” tots els actors del mon educatiu català.

L’avançament escolar va començar el curs 2023-204, que es va iniciar a mitja setmana, el dimecres 6 de setembre, i l’anterior el dilluns 5 de setembre per a primària, i el dimecres 7 de setembre a per a l’ESO. La Ustec ja ha valorat el la “rectificació parcial”, reiterant que segueix defensant que “la millor data d’inici per a una correcta preparació del curs amb el conjunt de la plantilla és el 12 de setembre” i lamenta que la nova data no sigui fruit d’una “negociació i acord amb la part social”. També la UGT ha recordat que s’oposa a l’avançament escolar, però com que “és una política del departament”, almenys havien demanat que hi hagi com a mínim cinc dies laborables per poder preparar l’inici del curs, com s’ha establert finalment. Exigeix ara que el diumenge 1 de setembre les plantilles ja estigui complertes sense vacants ni reduccions de jornada no compensades. També ha aprofitat per reiterar que s’avaluï si la mesura ha estat profitosa, com s’ha de fer amb qualsevol política educativa.

Pel que fa a la Intersindical, tot i admetre que començar el 9 és millor que el 4 o el 5, avisa que els docents continuaran disposant de poc temps per preparar el curs i acollir el nou professorat al centre, que sovint, diuen, s’incorpora el setè o vuitè dia laboral. Lamenta, com la resta de sindicats, la decisió “imposada” pel departament d’Educació. El sindicat Professors de Secundària ha demanat que l’ESO comenci igual que l’educació postobligatòria, el 12 de setembre. A la sortida de la reunió de la mesa sectorial on els han comunicat que l’inici de curs serà el dia 9 entre I3 i 4t d’ESO, Elisabet Bonilla, delegada sindical, ha argumentat que aquesta etapa “no té res a veure amb la primària i necessita una preparació específica”. La CGT ha criticat que el curs no comenci el 12 de setembre per a totes les etapes i que la consellera d’Educació no hagi consultat als sindicats al respecte. Sergi Buyolo, portaveu del sindicat, ha titllat la mesura d’“improvisada i completament imposada” i ha subratllat que a la mesa sectorial d’aquest dijous no estava previst parlar d’aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia