Societat

societat

Els funcionaris de presons van rebre 582 agressions de presos el 2023

Un total de 582 treballadors de les presons catalanes van ser agredits durant l’any 2023, cinc més que l’any anterior i rècord històric, segons dades del departament de Justícia facilitades pel sindicat CSIF. El 20% de les agressions succeeixen en els Departaments Especials i/o de Sancionats i les presons més conflictives i amb més incidència d’agressions continuen sent els centres penitenciaris de Brians 1, Brians 2, Joves i Quatre Camins, segons informa l’ACN. Les baixes laborals dels funcionaris agredits van arribar als 1.834 dies en total.

Els incidents greus, que recullen els més violents i amb les pitjors conseqüències, s’han incrementat un 54,4%, passant de 68 a 105 treballadors agredits de forma greu o molt greu en 86 incidents. En canvi, les agressions lleus van baixar de 509 a 477 i les temptatives també ho van fer, passant de 654 a 567. Així el total d’agressions i intents d’agressió ha baixat de 1.231 a 1.149 treballadors afectats No obstant, entre els anys 2017 i 2020 no es va arribar als 500 agredits, i la xifra va augmentar a 749 el 2021 i a 1.231 el 2022. Les agressions han passat de 196 el 2017 a 582 l’últim any.

En les Unitats de Salut Mental i Unitats Hospitalàries Psiquiàtriques Penitenciàries (UHPP) s’han produït un total de 16 incidents amb resultats d’agressió (descartant les temptatives) amb un total de 19 treballadors agredits.

A partir de les dades proporcionades pel departament, CSIF conclou que 60 interns que han protagonitzat incidents es trobaven en primer grau (presos perillosos o considerats d’alt risc) a l’hora de cometre l’acte violent. Aquests 60 agressors han causat que 105 treballadors hagin estat derivats a la mútua o als serveis mèdics del mateix centre. Les agressions sexuals quasi es van triplicar respecte al 2022, passant de 6 a 17.

La presó amb més agressions i més temptatives va ser la de Brians 1, amb 156 i 338 respectivament, 338 en total, seguida de Brians 2 amb 110 i 103, la de Joves, amb 82 i 48. La presó de Quatre Camins ha patit 123 incidents, la de Ponent 113, i la resta de centres, menys de 100 cadascun.

Des del sindicat CSIF recorden que fa anys que denuncien la gran quantitat d’interns amb patologies psiquiàtriques que conviuen en mòduls ordinaris amb la resta de la població. Reclamen que es prenguin les “mesures necessàries per preservar la vida” dels treballadors, que considera són un “col·lectiu hiperagredit”. A més, considera que “la falta de mesures coercitives com els aerosols o les pistoles elèctriques, fan que la població reclusa se senti lliure d’agredir als treballadors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

L’Ajuntament de Badalona retalla l’horari de les terrasses del front marítim

Badalona

Milloraran passos de vianants de Lluís Pericot i Álvarez de Castro

GIRONA
URBANISME

Al Baix Llobregat s’han iniciat 497 habitatges aquest 2024

Viladecans

Detenen cinc persones per sabotejar caixers a Barcelona, l’Hospitalet i Santa Coloma

Barcelona
Mobilitat

Proposen més carrils a l’N-240 entre Lleida i Torregrossa per millorar la seguretat

Lleida

Comença la campanya de captura del llamàntol al litoral gironí

ROSES
Societat

La URV investiga com monitorar les persones vulnerables que viuen soles

Tarragona

La Fundació CRAM allibera 16 tortugues marines del niu de l’estiu passat

BEGUR

Col·loquen la reixa noucentista de l’edifici d’Els Químics a la xemeneia

GIRONA