Societat

societat

L’actual abat de Poblet, Octavi Vilà, serà el nou bisbe de Girona

L’actual abat del monestir de Poble, Octavi Vilà, serà el nou bisbe de Girona, segons avança la web Religión Digital. Octavi Vilà ocuparà així la plaça vacant des del 31 de març del 2022, quan va morir qui era el bisbe emèrit des de setembre del 2021, Francesc Pardo.

Octavi Vilà i Mayo  va néixer a Tarragona el 1961 i és un monjo de l'orde del Cister. És l'abat del Monestir de Poblet des del 3 de desembre de 2015. 

Vilà és llicenciat en Geografia i Història (1984) i Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (1987) per la Universitat de Barcelona, postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya (1996) i en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra (2000). Va ser Secretari (1998-2001) i vicepresident (2001-2005) de l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus. Secretari de la Germandat de Poblet (2000-2005) i Secretari del Patronat de Poblet, entre els càrrecs destacats.

El pròxim bisbe de Girona té un marcat perfil intel·lectual. És catalanista i forma part de la línia més oberta de l’església catalana. Destaca, també, pel seu compromís social. L’anunci oficial del seu nomenament està previst que es faci avui, quan s’han convocat dues rodes de premsa simultànies: una a Girona i l’altra al monestir de Poblet.

Això acabarà amb dos anys sense bisbe a la diòcesi, dos anys que s'ha fet llargs i durant els quals els fidels s'han mostrat més aviat inquiets per l'absència d'un bisbe. De fet, els últims mesos abans de la seva mort ja van exampar Mn. Francesc Pardo en situació d'interinatge perquè el juny de 2021, en complir 75 anys, havia presentat la seva renúncia al Papa. El decès de Pardo, produït el 31 de març de 2022, després d'una malaltia que es va agreujar en les últimes setmanes, deixava la diòcesi completament orfe. L'administrador del Bisbat, Lluís Suñer, n'assumia el comandament, però ni aquest contratemps semblava manar la pressa a la Cúria.

Això va donar peu a diverses especulacions. Germinans Germinabit, un web conservador influent, va apuntar a Fidel Catalán, vicari general de Terrassa, i també a Joan Obach, vicari episcopal de Barcelona, com a possibles bisbes de Girona. També es va mencionar el nom de Jordi Bertomeu i Farnós, monsenyor per la seva qualitat de capellà del papa i oficial de la Congregació de la Doctrina de la Fe. I encara es van publicar com a candidats els noms de Josep Maria Turull, Enric Termes o Josep Maria Domingo. O els dels gironins Esteve Sureda, Joan Amich i Jordi Font. Res de res. Els mesos passaven sense notícies i Girona va viure les Fires de Sant Narcís del 2022 sense bisbe.

Mentrestant, una carta de 38 preveres demanava que el nou bisbe "sigui del país i que entengui el nostre poble". Una manera de dir que l'encaix del bisbe seria complicat si no complia el perfil catalanista del gust d'una diòcesi com la de Girona.

El cas és que els mesos passaven i el Vaticà no feia ni mu. La tardor passada, però, diversos fidels gironins, en pelegrinatge a Roma per beneir la imatge de la Moreneta, van plantar-se davant del pontífex i van aconseguir arrencar-li novetats en preguntar-li per la qüestió. El papa Francesc els va respondre que ja havia donat el vistiplau al nom que li havien fet arribar, però que ara faltava que aquesta persona acceptés el càrrec. Això va passar només unes setmanes abans de la missa de les Fires de Sant Narcís en honor al patró de la ciutat, que un altre cop es va celebrar sense bisbe.

Aquest cop, amb l'església de Sant Feliu plena d'autoritats (l'única absència destacada va ser la de l'alcalde Lluc Salellas), s'esperava que Mn. Suñer faria referència a la immiència del nomenament, si és que no es despenjava directament anunciant qui seria el nou bisbe. A l'hora de la veritat, més enllà d'admetre que la diòcesi es trobava "a les portes" de recuperar la figura del bisbe, no va revelar res de destacat. Continuava la incertesa.

Entremig, el 9 de desembre passat encara es va viure la mort d'un altre bisbe de Girona, la de l'emèrit Carles Soler, a qui Pardo havia substituït el 2008. La diòcesi, sense els seus dos últims bisbes, quedava encara més orfe. Mn. Suñer, en la missa exequial en honor a Soler, va dir que la resposta pendent de la terna "ja" havia arribat al Vaticà i que "aviat" hi hauria notícies. Un "aviat" que calia agafar en pinces, atès que els tempos del Vaticà són més aviat poc terrenals.

Finalment, però, dos mesos i mig llargs més després d'aquella declaració d'intencions de l'administrador diocesà, es pot donar per conclòs aquest període de gairebé dos anys d'absència i incertesa. Girona ja torna a tenir bisbe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars al Perelló i l’Ametlla de Mar

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA