Societat

Una enquesta a 844 joves de Sant Cugat alerta del baix consum cultural en català

Una enquesta elaborada pel Consell de Joves 12/17 de Sant Cugat a 844 joves nascuts entre el 2006 i el 2011 de dotze centres educatius i dues entitats del municipi posa de manifest que hi ha un baix consum de productes culturals en català, mentre que a les escoles i els instituts són els espais es parla més en català. En concret, el 51% dels joves reconeix no veure mai continguts audiovisuals en català i, el 60%, no escoltar mai música en català, mentre que el 21% i el 20% respectivament, ho consumeix poques vegades. Només el 5% i el 4% dels enquestat assegura que sempre consumeix productes audiovisuals i música en català.

L’estudi també revela que el 52% considera el català com a llengua materna, mentre que el 39% assegura que és el castellà, i admeten que on parlen més en català –gairebé 800 joves– és al centre educatius, seguit de l’entorn familiar (60%) i entre el grup d’amics. Per contra, on menys l’utilitzen és a l’esplai o als caus o quan van als comerços.

Els joves pensen a parts iguals en català (42%) i en castellà (42%) i el 74% dels enquestats es troba “relaxat/da o còmode” parlant en català i només el 19% ha rebut crítiques per fer-lo servir.

Núria Fernández, regidora de Política Lingüística, va assegurar durant la presentació que per l’actual equip de govern “la llengua catalana és una prioritat i ens hem compromès a impulsar polítiques destinades a revertir el retrocés que experimenta l’ús social del català” i va animar a promoure’n l’ús en amics i conegut. “El català és una part important de la nostra identitat i cultura, i cal preservar-lo”, va reblar Fernández.

L’enquesta és un dels encàrrecs que l’Ajuntament va fer al Consell el passat 2023, juntament amb d’altres sobre els Trastorns alimentaris i la Mobilitat a Sant Cugat .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet