Societat

Recerca

El Tribunal de Comptes recomana al BSC limitar la dependència de la UPC

El Barcelona Supercomputing Center hauria de modificar els estatuts per acomodar-se a la seva realitat

El Tribunal de Comptes ha recomanat al Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) que modifiqui el seu conveni de creació i els seus estatuts per acomodar-lo a la “realitat” de la seva activitat i per limitar-ne la dependència de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Des de la seva creació, el 2005, la gestió del centre està en mans d’un consorci públic format per l’Estat, (60%), la Generalitat (30%) i la UPC (10%). Després de fiscalitzar els comptes del centre de supercomputació entre el 2015 i el 2021, el tribunal ha emès avui un informe en què afirma que, malgrat la creixent rellevància econòmica i tecnològica del centre de recerca, capdavanter a l’Estat, el consorci té dificultats per controlar la seva eficàcia, eficiència i economia.

Segons el tribunal, el consorci no té instruments de planificació estratègica i determinació d’objectius, ni un sistema de seguiment dels resultats que permeti avaluar el funcionament del centre globalment.

A més, l’informe recorda que el 2005, el conveni de creació del consorci que el gestionaria no preveia la gestió de projectes de recerca ni la prestació de serveis que avui dia suposa el 83% de l’activitat del centre. Dels quatre milions d’euros que el 2005 es destinaven a la investigació s’ha passat a gairebé 150 milions el 2022, apunta l’informe. Aquest afegeix que el BSC-CNS està gestionat amb una important autonomia pels seus òrgans de direcció, mentre que l’Estat i la Generalitat tenen un control “limitat” sobre les decisions estratègiques i operatives imprescindibles per organitzar i planificar els recursos personals i materials del centre.

Per aquest motiu, afirma que “és desitjable que el Consell Rector del BSC-CNS assumeixi l’exercici de competències de direcció, de manera que el BSC-CNS mantingui una independència funcional de la UPC”. A més, les aportacions de la Politècnica no són monetàries, sinó que es fan mitjançant la cessió d’ús d’espais i de personal, cosa que, segons el Tribunal de Comptes, no és compatible amb una institució estatal com és el BSC- CNS.

Finalment, el tribunal insta el BSC-CNS a corregir la seva alta taxa de personal temporal i a complir amb la normativa d’igualtat, ja que les dones només representen el 26% de la plantilla del centre i entre el 8 i el 20% dels llocs de responsabilitat.

Tot i això, el Tribunal de Comptes creu que el consorci aconsegueix “un alt grau d’èxit” en l’obtenció d’infraestructures i de tecnologia en els supercomputadors més avançats en cada moment –el BSC-CNS gestiona el MareNostrum, un dels superordinadors més potents d’Europa– i en la consecució del finançament més gran possible per a la gestió de projectes de investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.