Societat

Girona

La ciutat de Girona, capital de la cultura formatgera del país

La ciutat de Girona és aquest cap de setmana la capital formatgera del país acollint la primera edició del Fòrum de la Formatgeria Artesanal Catalana, organitzat per l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (Acrefa) amb l’objectiu de crear cultura formatgera i donar valor a aquest producte lacti de proximitat entre els consumidors –molts dels participants tenen granja pròpia o compren llet a una de propera–. Ho van poder comprovar el munt de visitants que ahir, primer dia de la fira, van passejar per l’Espai Turòfil, on van poder degustar i comprar més de 200 formatges de 42 formatgeries d’arreu de Catalunya. A més, van poder fer el mateix amb 8 productors del segell Girona Excel·lent, que complementen l’oferta formatgera, entre els quals hi ha vins de la DO Empordà i cerveses artesanes, o salses especials per maridar amb formatges.

I com que el Fòrum de la Formatgeria Artesanal Catalana vol ser un pol d’atracció d’aficionats o nouvinguts a la cultura formatgera, l’organització ha volgut reunir-hi cares conegudes i reconegudes del món de la gastronomia. El més mediàtic és el popular cuiner de Joc de Cartes i de l’espai Cuines de TV3, Marc Ribas, que, a part de fer demostracions de cuina amb formatges, és qui, a més, ha creat el menú del Fòrum. Entre altres, també hi ha la televisiva Gessamí Caramés, Manel Guirado –que du a terme un espectacle familiar–, Mar Masó del Formàticum, Joan Murillo del Divinum, Jordi Àvila de Girona Excel·lent i, per citar-ne només un altre, el pastisser olotí Jordi Ferrer, amb postres elaborades amb formatges. Tots van dur a terme demostracions, tastets, conferències... a l’Espai Sentits.

A més, el gastrònom Pep Nogué va fer des de la Devesa el seu espai L’Arca de Nogué d’El suplement de Catalunya Ràdio i Llucià Ferrer, El Vermut de Ràdio Flaixbac.

L’altre atractiu d’ahir va ser el concurs de formatges, al qual s’hi van presentar 166 en total. Repartits en nou categories i en llet de vaca, cabra, búfala i ovella, van obtenir el màxim guardó el Mas Claperol, La Xiquella, la formatgeria Tòrrec, la Reixagó, el Mas Eroles, la Balda, Le Bolout, Cal Músic, Cal Cantare, Formatges L’Oliva, Mas Alba, Casa Mateu, Valette, Formatges Vall de Meranges i Làctics Ubach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES