Societat

societat

Catalunya detecta dos casos de xarampió importats de fora de l’Estat

Es tracta d’un adult i un nen, que estan bé

El Departament de Salut ha detectat des de principis d’aquest any a Catalunya dos casos de xarampió, un en un nen, que s’haurien contagiat fora d’Espanya. Tots dos casos estan bé.

El primer es va notificar el gener en un adult jove resident a Catalunya, no vacunat i que hauria estat de viatge durant el període d’incubació, segons ha informat el govern. Actualment, aquest jove es troba asimptomàtic, després de ser aïllat al seu domicili i haver estat vacunat, així com també els contactes familiars que van viatjar amb ell i els professionals sanitaris i els pacients de la sala d’espera i d’urgències del centre sanitari on va ser atès, en un nombre de persones que no han estat quantificades per Salut. A hores d’ara, “no es té coneixement de casos secundaris” derivats del contagi d’aquest home, han assegurat les mateixes fonts.

Actualment, hi ha un altre cas de xarampió en seguiment, d’un nen resident a Catalunya que va iniciar els símptomes d’aquesta malaltia fora d’Espanya i que es troba bé en aquests moments .

El xarampió és una malaltia altament contagiosa. Els símptomes inicials són similars als del refredat, com ara tos, mucositat, febre i malestar general i, passats tres o quatre dies, apareix una erupció que s’inicia al cap, en concret darrere les orelles, i s’estén a la resta del cos, en un procés que dura entre set i deu dies.

Aquesta malaltia es transmet per contacte directe amb les secrecions nasals i de la gola de les persones infectades. Encara que no hi ha un tractament específic contra aquest virus, els metges recomanen antitèrmics per a la febre i el malestar, locions amb calamina per a la picor i hidratació abundant.

A Catalunya, el xarampió autòcton es considera eliminat des de l’any 2000, però l’alta mobilitat geogràfica de les persones i l’augment dels viatges internacionals fa possible que es donin casos com els dos actuals, i altres brots anteriors.

Així, de gener a maig de 2019 es van confirmar una seixantena de casos de xarampió a Catalunya, tots importats de fora o relacionats amb un cas importat.

La vacunació és l’única mesura eficaç per evitar la malaltia i a Catalunya la vacuna està inclosa al calendari vacunal des dels anys 80.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia