Societat

Societat

Aragonès no es trobarà amb els funcionaris de presons

No s’atura el creuament de missatges, però no es produeix l’esperada reunió que hauria de seure en una mateixa taula els representants dels treballadors de presons i el govern català. El més recent: els uns demanen trobar-se amb el president Aragonès i els altres avisen que cap reunió d’aquesta índole condicionarà la negociació. Aquest migdia, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha avisat als treballadors de presons que la seva obligació és vetllar per garantir el normal funcionament dels centres i ha advertit del “risc” d’“entorpir-lo” alterant la seguretat i emparant-se en el dret a protesta. Ho ha dit en la compareixença posterior al consell executiu, en què ha lamentat que els sindicats segueixin declinant reunir-se amb la Generalitat. Ha indicat que les presons han reprès l’activitat ordinària, però ha admès que “no s’ha recuperat la normalitat”. Davant de la previsió de més mobilitzacions, ha demanat que es convoqui una vaga per garantir serveis mínims. A més, ha rebutjat que el punt de partida d’una negociació hagi de passar per una reunió amb Aragonès, com han demanat els sindicats.

Patrícia Plaja ha dit que el govern respecta i considera legítimes totes les protestes vinculades a l’àmbit laboral, però ha recordat que fins ara no hi hagut “cap vaga convocada”. Ha afirmat que una repetició dels bloquejos dels darrers dies suposarà “tensionar i condicionar la seguretat”, alhora que “posarà en risc els treballadors i els interns i vulnerarà els drets dels reclusos”. “No es pot condicionar el normal funcionament de les presons ni molt menys la seva seguretat emparant-nos en el dret a protesta”, ha assenyalat Plaja, que ha dit que “no és pot repetir el que ha passat aquests dies”. Ha defensat que no es pot privar les persones recloses dels seus drets: “Estan pagant una condemna però això no anul·la la resta de drets que els pertoquen”, ha comentat. En aquest sentit, ha reiterat que “el dret a la protesta en cap cas pot passar per sobre dels drets de les persones”.

Plaja ha lamentat que els representants dels sindicats de presons hagin rebutjat, un cop més, reunir-se amb els responsables de l’executiu aquest dimarts. Ha recordat que fa dies que intenten mantenir aquesta trobada “per escoltar les reivindicacions dels treballadors i explicar-los les mesures que s’estan duent a terme per millorar la seguretat a l’interior de les presons”. Alhora, ha dit la portaveu, “per compartir les informacions disponibles al voltant del desolador assassinat que ha commocionat el país” i donar resposta a les qüestions que tant el govern com el conjunt de la societat es fan al voltant del tràgic succés.

Preguntada sobre la proposta de mediació de l’ICAB, ha assegurat que el govern agraeix aquest oferiment, així com d’altres que han rebut per part d’altres agents claus del sistema penitenciari, però ha dit que la voluntat de l’executiu és “esgotar tots els sistemes de mediació i negociació propis”. “El que necessitem és asseure’ns, parlar i escoltar-nos perquè no té cap mena de sentit negar el diàleg i bloquejar aquestes converses que no són imprescindibles, són obligatòries perquè l’administració s’ha d’entendre amb els seus treballadors”, ha considerat. “No som immobilistes. Ha passat un fet gravíssim, han assassinat una empleada de la presó de Mas d’Eric”, ha reconegut Plaja, que ha afirmat que es prendran totes les mesures necessàries perquè una tragèdia com aquesta no es repeteixi: “No pot tornar a passar”, ha remarcat. Tot i reconèixer que el risc zero no existeix ha dit: “Hi posarem totes les eines que tenim al nostre abast”.

No hi ha reunió amb Aragonès

La portaveu ha recordat que s’ha creat un gabinet de crisi interdepartamental que des del primer moment està fent seguiment de les protestes i ha afirmat que el conflicte es gestiona de forma transversal. Ha recordat que la vicepresidenta del govern, Laurà Vilagrà, és la persona que està liderant aquest gabinet, però ha remarcat que el president, Pere Aragonès, està al corrent de tot. En aquesta línia, ha dit que l’executiu manté la mà estesa als sindicats, però ha considerat que no creu que el punt de partida dels primers contactes hagi de ser amb el president: “No és aquest el millor dels escenaris per començar a estirar del fil”, ha valorat.

Preguntada sobre la possible dimissió de la consellera Ubasart, un extrem que els sindicats han reclamat de forma reiterada, ha defensat que “no està sobre la taula que hi hagi cap canvi en aquest sentit”. També ha aprofitat per demanar als diferents grups polítics que no facin un ús partidista d’aquesta polèmica durant la campanya. “Tan de bo tots tinguem el seny i la responsabilitat necessaris”, ha apuntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot