Societat

societat

Crida d’una quinzena d’entitats en favor dels drets dels presos

Entenen les demandes dels funcionaris, però han denunciat davant diferents organismes que les protestes vulneren els drets dels interns

Aquest matí els treballadors de presons es manifesten a plaça Sant Jaume, el dia que fa una setmana dels fets que van desencadenar les protestes

Una quinzena d’entitats en defensa dels drets humans, juristes i associacions de familiars de presos han denunciat davant diversos organismes que les protestes a les presons vulneren els drets dels interns. En concret, han presentat la queixa davant del Síndic de Greuges, el servei d’Inspecció del Departament de Justícia, la fiscalia i el Comitè Europeu de Prevenció de la Tortura. Les organitzacions asseguren comprendre la preocupació per les condicions de treball dels funcionaris però afegeixen que les protestes que han protagonitzant estan privant els reclusos de sortir de les cel·les, acudir als serveis mèdics, gaudir de permisos, rebre visites, roba, diners o comunicar-se amb els seus lletrats, entre d’altres.

Afectacions als presos

Al document critiquen que no es pot travessar el “límit moral” d’usar les persones privades de llibertat “com a objecte de pressió” per fer reivindicacions laborals. Afegeixen que tampoc es pot travessar el límit de la vulneració dels drets dels interns, amb mesures que alerten poden implicar responsabilitats administratives. Entre aquestes, el fet que els presos no puguin sortir de les seves cel·les i acudir a les activitats programades, als serveis mèdics, gaudir dels permisos programats o reingressar als centres en el dia i l’hora previstos. S’han produït problemes també per rebre paques de roba, de diners, per assistir a judicis o per comunicar-se amb els seus lletrats o anar al servei d’orientació penitenciària. A més, han apuntat que el fet que les informacions que han anat proporcionant des del Departament de Justícia hagin estat “contradites” pels sindicats de presons, ha provocat una “gran angoixa” entre els familiars. En aquest sentit, han asseverat que s’ha posat en evidencia la dificultat d’escrutini públic del que succeeix dins dels centres penitenciaris, a causa de la “opacitat informativa”.

Preocupació de les entitats cristianes

Més de vint entitats cristianes també han expressat la seva preocupació per la vulneració de drets dels interns, una situació que han qualificat de “greu” a través d’una carta. Són entre d’altres la Fundació Joan Maragall, Càritas Diocesana de Barcelona, Federació de Cristians de Catalunya i Acció Catòlica i Obrera de Catalunya. Afirmen que els interns dels centres penitenciaris catalans a conseqüència de les mobilitzacions dels funcionaris de presons, provoquen confinaments en cel·la i fortes restriccions de la llibertat de moviments i de comunicació amb les famílies i advocats. També afegeixen que “les legítimes preocupacions dels funcionaris per la seguretat, tot i merèixer ser escoltades, han d’evitar la vulneració de drets fonamentals dels interns”. En la carta de suport als presos també han manifestat que “donen suport al model penitenciari català, basat en la reinserció.

Manifestació funcionaris

Per aquest matí a les 11h, a plaça Sant Jaume de Barcelona, hi ha convocada una manifestació dels funcionaris de presons. Tot es va desencadenar aquesta tarda farà una setmana quan un pres de Mas d’Enric va matar una cuinera del centre penitenciari. Un fet que ha desencadenat protestes i bloquejos a les portes de les presons, per la situació de desprotecció que pateixen els treballadors públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona