Societat

Societat

Cinc nous espais de Barcelona amb nom de dona i un parc dedicat a les Tretze Roses

La ponència del Nomenclàtor també aprova una placa al carrer on va viure Ildefons Cerdà

Continua la feminització del nomenclàtor de Barcelona. La ponència del Nomenclàtor suma nous noms nous noms de dona –Elvira Augusta Lewi, Dolores Ibárruri, Victòria Ruiz Rodríguez, Justa Freire i Leonor Ferrer– per a espais diversos de la ciutat i tira endavant amb la proposta per batejar un parc amb el nom de parc de les Tretze Roses, executades pel règim franquista, que se situarà entre els carrers de Pontils, d’Arnes i d’Ascó. A més, a Sant Martí, al nou espai entre la Rambla Guipúscoa i el carrer de Can n’Oliva, es bateja amb el nom de plaça del 25 de novembre. Des de finals del 2023 fins ara s’ha votat a favor d’incorporar divuit noms de dona més als carrers i places de Barcelona. Tots ells fan referència a dones representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista o també de la cultura i de la ciència.

La Ponència del Nomenclàtor, reunida el passat 21 de març, també ha donat llum verd a col·locar una plaça de memòria al carrer Bruc 49 que indicarà on va viure l’enginyer i urbanista Ildefons Cerdà. Serà un reconeixement a petició del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports. A més, A Sant Andreu, al barri de a Sagrera, es dedicarà un carrer a l’etòleg i etnòleg Jordi Sabater Pi que va morir el 2009. Aquesta proposta ha sorgit del Districte de Sant Andreu i d’entitats reconeix el primatòleg català conegut popularment per portar el goril·la albí Floquet de Neu al Zoo de Barcelona. El seu nom el portarà un nou vial des del carrer del Pare Manyanet fins al carrer de Felip II. La ponència també aposta per recordar a Ciutat Vella, Pere Virgili amb una placa que assenyala la casa on va viure.

Els nous noms de dona que s’incorporen ara al nomenclàtor de Barcelona són diversos. A Sants-Montjuïc, el nou barri de la Marina del Prat Vermell és el que suma més noms de dona nous. S’aprova dedicar uns jardins a Dolores Ibárruri, la Passionària. S’ubicarà entre el carrer de Cal Cisó i el carrer de Micaela Chalmeta, el nou espai en honor de la dirigent comunista. Al mateix barri, se situarà els jardins de la Benita, en homenatge a Victòria Ruiz Rodríguez, una activista veïnal que va morir el 1962. Entre el passeig de Francesc Candel i el carrer de Miquel Porter Moix, també a la Marina del Prat Vermell, se li dedica un jardí a la mestra republicana Justa Freire. Al Poble-sec tindrà un carrer la primera dona delineant a l’Estat espanyol, Leonor Ferrer.A Les Corts es dedicarà un passatge a Elvira Augusta Lewi, escriptora nascuda el 1909 que va conrear la narrativa, el periodisme i la traducció, i va tenir una forta activitat sociocultural de caire feminista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva