Societat

SOCIETAT

Vilanova i la Geltrú obre un centre per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual

Vilanova i la Geltrú ha fet aquest matí la inauguració oficial d’un centre Barnahús destinat a atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual, L’equipament, el setè que es posa en marxa a Catalunya, està pensat també per atendre les famílies i incideix en mostrar un ambient “més amable”, lluny de la fredor d’hospitals i comissaries, tal i com ha destacat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha presidit l’acte. El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial. Per últim, l’equip professional col·labora també amb accions de prevenció i detecció d’aquesta xacra.

El president, durant la visita, ha destacat que aquests serveis estan concebuts per “situar la víctima al centre” i, a través d’un “espai amable”, afavorir que aquesta “es pugui recuperar i tenir una vida plena”. Aragonès ha assegurat que, “dels 13 centres previstos arreu de territori, 12 ja estan en marxa”, i que tots ells estaran en funcionament abans de l’estiu, tal i com estava planejat inicialment.

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins el 31 de desembre de 2023 aquest recurs, que ja funciona a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida i Girona, ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. El projecte està liderat pel Departament de Drets Socials, en coordinació amb les conselleries de Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la fiscalia i la judicatura i a banda dels serveis que ja s’han posat en marxa, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona