Societat

Comença la campanya d’impostos més general. Novetats de la Declaració de la Renda de 2023

El 3 d’abril s’inicia la campanya de la declaració de la renda, que enguany finalitzarà el dia 1 de juliol. Aquest és l’exercici fiscal més comú, ja que s’estima que el 85% de la població està obligat a declarar el rendiment de l’any anterior. Per això, com cada any, és important recordar quines persones estan obligades a presentar renda.

Un dels principals reptes davant aquesta nova campanya és el de comprendre els canvis i saber-los aplicar. Això és el que ha fet darrerament l’equip fiscal de l’assessoria Lleal Tulsà . Comprendre els canvis i les regles de joc és bàsic per tal que els seus assessors puguin configurar de manera correcta la declaració dels qui els hi confien el tràmit.

Amb les noves normatives a la mà, Lleal Tulsà confirma que una de les principals novetats d’aquest anys és que s’incrementa l’import a partir del qual el o la contribuent que tingui més d’un pagador està obligat a presentar la declaració. Fins ara el topall el marcaven els 14.000€. A partir d’aquest exercici el mínim s’incrementa fins a 15.000€.

En canvi, per aquelles persones que només tenen un pagador l’import a partir del qual existeix l’obligació de presentar la declaració de la renda continuen sent 22.000€.

També tenen l’obligació de presentar la Renda les persones que han obtingut ingressos superiors als 1.000 euros en el cas de rendiments de capital mobiliari i immobiliari, guanys patrimonials o rendiments d’activitats econòmiques; han rebut subvencions o ajudes de més de 1.500 euros durant l’any fiscal; si tenen dret a deduccions per a famílies nombroses, persones amb discapacitat o altres casos especials o si es percep l’Ingrés Mínim Vital.

Aspectes generals a destacar de la declaració de la renda i patrimoni 2023

És important recordar que totes aquelles persones que durant l’exercici 2023 s’hagin donat l’alta d’autònoms estan obligades a presentar la declaració de la Renda encara que no hagin assolit els ingressos mínims abans mencionats, ja que a partir de 2013 va entrar en vigor el nou sistema de cotització per ingressos reals.

Pel que fa a les criptomonedes s’han de declarar totes les operacions efectuades en criptomonedes o similars, ja que tenen la consideració de guanys/pèrdues patrimonials.

També cal calcular les deduccions per l’eficiència energètica d’edificis. I és que l’Estat permet deduccions per obres de millora en l’eficiència energètica (diferents percentatges de deducció i topalls màxims) a obres destinades a la reducció de demanda de calefacció i refrigeració, deducció per obres de millora en el consum d’energia primària, deducció per obres de rehabilitació energètica.

La promoció de l’energia verda també es veu afectada, ja que l’adquisició de vehicles elèctrics per ús personal es podrà deduir el 15% del valor d’adquisició. 

Les famílies també han de calcular bé els seus rendiments. Enguany hi ha deduccions per a mares amb nens petits. Les mares amb fills de menys de tres anys tenen dret a una deducció de 1.200 euros anuals, excepte en aquelles famílies que ja cobren el complement d’ajuda a la infància de l’ingrés mínim vital. El poden cobrar totes les dones des del 2015, tant si tenen feina com si estan a l’atur, independentment de si són casades o solteres. A més, també se’n poden beneficiar les parelles de progenitors homes amb fills adoptats, així com els pares i tutors en cas de mort de la mare o en cas que tinguin la custòdia exclusiva del fill.

Es manté el límit de 1.500€ anuals d’aportació màxima per deduir-se del pla de pensions individual.

Els donatius fets a ONGs també es podran deduir entre el i el 10 i el 80% depenent de l’entitat i l’import aportat.

Les quotes d’afiliació a partits polítics i les quotes sindicals i de col·legis professionals tenen una deducció del 20%, limitant la quantitat a 600€ anuals en el primer cas i a 500€ anuals en el segon.

I, per últim aspecte a destacar, estan exempts de tributació fins a 60.100€ dels rendiments obtinguts per treballar en empreses a l’estranger.

Què és la declaració de la Renda? Exercici d’obligat compliment

És un tràmit anual que tenen l’obligació de fer els residents a Espanya per regularitzar la seva situació amb l’Agència Tributària i que cada any presenta novetats. Segurament, la que afectarà a més població és l’import a partir del qual el o la contribuent que tingui rendiments del treball provinents de més d’un pagador està obligat a presentar la declaració. Com hem vist, fins ara el topall el marcaven els 14.000€. A partir d’aquest exercici el mínim s’incrementa fins a 15.000€. En canvi, per aquelles persones que només tenen un pagador l’import a partir del qual existeix l’obligació de presentar la declaració de la renda continuen sent 22.000€.

La declaració de la renda és un exercici fiscal d’obligat compliment si es complexen alguns dels requisits esmentats. Malgrat tot, els que sí que estan obligats a fer-la l’han de presentar atès que les infraccions tributàries comporten multes que poden ser importants. Lleal Tulsà recomana conèixer quan i en quins casos és obligatori presentar la declaració per evitar despeses imprevistes que puguin afectar en el futur la nostra salut financera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona