Societat

societat

Catalunya triplica el nombre d’empreses que es dediquen a la IA en 4 anys

Generen un volum de negoci de 2.155 milions i han creat 14.525 llocs de treball

Catalunya compta amb 488 empreses que es dediquen a la intel·ligència artificial (IA), gairebé el triple de les que hi havia al 2019, l’últim any del qual es disposen dades. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi La intel·ligència artificial a Catalunya, elaborat per l’agència Acció del departament d’Empresa i Treball, en col·laboració amb la Secretaria de Polítiques Digitals a través del CIDAI.

Segons l’informe, presentat aquest divendres, la intel·ligència artificial ja genera un volum de negoci de 2.155 milions d’euros (un 60% més que el 2019), el més elevat d’entre les noves tecnologies exponencials a Catalunya, una xifra que representa el 0,8% del país. Les gairebé 500 empreses catalanes que es dediquen a aquesta tecnologia generen actualment 14.525 llocs de treball, un 71% més. El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, ha destacat durant la presentació de l’estudi que la IA “genera ocupació i no la substitueix”.

L’estudi destaca que, per sectors d’aplicació, els serveis, que inclouen activitats d’oci, retail o màrqueting, són l’àmbit amb més ús de la IA a Catalunya (45,1% dels casos). En segon lloc destaquen les empreses que desenvolupen solucions per a la indústria (40,8%), seguit per les solucions per al sector de la salut. També destaquen empreses que proveeixen aplicacions en sectors com el de les finances, la mobilitat, la gestió de recursos i l’àmbit cultural.

Altres dades destacades són: Un 43,9% de les empreses dedicades a la IA són startups i el 55,3% de les empreses tenen menys de 10 anys. A més, el 38,5% facturen més d’un milió d’euros i el 16,8% més de 10 milions.

En l’estudi també es destaca que Catalunya és la cinquena regió del continent i primera del sud d’Europa pel que fa a captació d’inversió estrangera directa en aquesta tecnologia entre 2019 i 2023. Concretament, es van captar 31 projectes per valor de 475 milions d’euros que van generar més de 3.000 llocs de treball. En aquest període, multinacionals de referència en desenvolupament d’intel·ligència artificial com NTT Data, Microsoft, Apple, GFT o Sanofi han invertit a Catalunya per crear-hi alguns dels seus projectes. De fet, dels 140 hubs tecnològics internacionals establerts a Catalunya, un 87% estan enfocats a la intel·ligència artificial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ