Societat

estats Units

Un terratrèmol de magnitud 4,8 sacseja Nova York

El tremolor ha tingut l’epicentre a Nova Jersey, a uns 75 quilòmetres a l’oest de la ciutat dels gratacels

El sisme no ha provocat ferits ni danys importants, però ha alterat el trànsit aeri per l’evacuació de la torre de control de Newark

Un sisme de magnitud 4,8 ha sacsejat aquest divendres els Estats de Nova York i Nova Jersey, segons ha informat el Servei Geològic dels Estats Units (USGS).

El terratrèmol ha tingut l’epicentre a prop de la localitat de Lebanon, Nova Jersey, a uns 75 quilòmetres a l’oest de la ciutat de Nova York, on ha estat sentit àmpliament per la població des de Brooklyn fins al Bronx o Manhattan. També s’ha notat als Estats de Nova Anglaterra, com Maine, New Hampshire i Vermont, fins a la regió de Washington, DC.

Segons l’USGS, uns vint-i-tres milions de persones han sentit un “tremolor lleuger”, que pot provocar un balanceig notable dels vehicles i la sensació d’un cop fort. Unes tres-centes mil persones han notat un “tremolor moderat”, que podria ser prou fort com per trencar finestres o fer caure la vaixella. Al voltant de nou mil persones, les més properes a l’epicentre, han sentit un “fort tremolor”, que pot moure mobles pesats i causar danys lleus.

Entre els qui han notat el tremolor hi ha els membres del Consell de Seguretat de l’ONU, que en el moment del succés estaven celebrant una sessió informativa sobre la guerra al Pròxim Orient.

L’alcalde, Eric Adams, ha explicat en una roda de premsa que no s’han registrat ferits ni danys importants a la infraestructura, tot i que encara estan avaluant la situació. La incidència més destacada detectada fins ara és una fuita de gas al comtat de Rockland, al nord de la ciutat i al costat oest del riu Hudson, segons les autoritats de l’Estat de Nova York.

El sisme, però, ha afectat el trànsit aeri per l’evacuació de les torres de control dels aeroport internacionals John F. Kennedy i Newark Liberty. Segons l’Administració Federal d’Aviació, els vols poden patir retards de 45 minuts en aquest aeròdrom.

En canvi, el metro ha continuat funcionant amb normalitat a tota la metròpoli i també els serveis de tren, segons han informat la governadora de Nova York, Kathy Hochul.

També han mantingut l’activitat les escoles públiques, que han demanat als pares que no hi acudeixin.

En un primer moment, l’autoritat portuària de Nova York i Nova Jersey ha advertit de noves rèpliques, com la que s’ha registrat una hora després a Bedminster, Nueva Jersey, amb una magnitud de 2,0. L’USGS també ha donat l’avís de possibles nous moviments però ha assegurat als ciutadans que “poden continuar amb les seves activitats habituals”. En qualsevol cas, ha recomanat que en cas de tremolor, si s’està en un edifici és millor no intentar sortir-ne sinó refugiar-se a sota d’una taula i escriptori i mantenir-se allunyat de finestres, mobles o electrodomèstics pesats i xemeneies.

Adams ha animat els ciutadans a reprendre la seva activitat normal i ha garantit que treballen per assegurar que la ciutat sigui segura..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA