Societat

Descobrir la història de la ciutat a través dels documents de la Nylstar

L’Ajuntament de Blanes ha arribat a un acord amb l’administrador concursal per salvar l’arxiu de Nylstar, l’antiga SAFA -una de les empreses més importants de química aplicada al tèxtil- a través de la feina que ja ha començat a fer l’Arxiu Municipal. Tant l’alcalde de la vila, Jordi Hernández, com la regidora d’Arxiu i Patrimoni, Mònica Rabassa, han coincidit en destacar la transcendència d’haver pogut arribar a una entesa, sobretot per l’important llegat històric que significa per a la ciutat. En aquest sentit, s’ha calculat que es tracta de prop de mig kilòmetre lineal de documentació, emmagatzemada en més de 10.000 expedients de treballadors i treballadores i unes 200 caixes de documentació. I és que la història de Blanes i del seu entorn comarcal “no es pot explicar sense la presència de SAFA”, exposa l’Ajuntament. La seva influència econòmica va ser decisiva, perquè va arribar a tenir gairebé 2.500 treballadors i treballadores, als quals cal sumar el personal de les indústries auxiliars relacionades: transports, tallers mecànics, construcció... Actuava com una autèntica colònia industrial, i tenia fil directe amb els centres de poder: l’Ajuntament de Blanes, Govern Civil, Guàrdia Civil... En definitiva, la memòria del municipi dels últims cent anys es pot resseguir analitzant l’extensa documentació de què disposa l’empresa.

Tasques de recuperació

A principis del passat mes de març un equip de l’Arxiu Municipal va començar les primeres tasques de recuperació. Des de llavors, s’ha estat visitant i planificant la recuperació i salvament d’una extensa documentació, emmagatzemada en més de 10.000 expedients de treballadors i treballadores i unes 200 caixes de documentació.

La feina de destriar la documentació, catalogar-ho i traslladar-ho a les dependències de l’Arxiu Municipal per al seu posterior estudi per conservar-ho als dipòsits documentals servirà perquè, en un futur no massa llunyà, es pugui organitzar tot per fer-ho accessible al públic. De fet, la previsió amb què es treballa actualment és que les primeres sèries documentals ja es puguin posar a l’abast del públic després de l’estiu, a través dels mecanismes habituals de què disposa el servei. A banda d’això, també està previst fer diverses accions de difusió cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona