Societat

Certificats a Font de la Pólvora

L’Ajuntament de Girona treballa fer oferir cursos de formació als espais alliberats de l’escola del barri

El Servei Municipal d’Ocupació es planteja instruir residents adults per atendre persones amb dependència

La regidora de Treball destaca que el pla requereix poca maquinària i obre portes d’accés al mercat laboral

Un certificat de professionalitat d’atenció sociosanitària a persones dependents d’institucions socials. Aquest és el tipus de formació en què treballa l’Ajuntament de Girona per oferir a residents a la ciutat. El programa està “en fase d’estudi”, en paraules de la regidora de Treball, Raquel Robert (ERC), i tindria com a seu l’escola pública Font de la Pólvora, que ara només és d’educació infantil.

Amb visites com ara la de dimecres al centre de Girona Est, en què van participar responsables tècnics municipals i la directora del Servei Municipal d’Ocupació (SMO), Eva Fortià, el consistori fa gestions per oferir més formació en l’àmbit de les cures. “És un espai municipal. Pensem que seria una molt bona solució ocupar aquests espais i oferir-hi una formació professional”, explica Robert, present en la visita fa quatre dies. L’Ajuntament, a través de l’SMO, analitza els espais de l’escola per poder formar a l’hora d’atendre persones dependents. De cicles com aquest ja se’n fa un a la seu de l’SMO, a Sant Narcís. Fonts municipals assenyalen que té “plena ocupació” de les persones que el fan, ja que la demanda en l’àmbit sociosanitari i en les cures per disposar de professionals formats és “alta”.

Ara, les antigues aules de segon, tercer i quart de l’escola de primària estan sense ús, amb taules, cadires i armaris amuntegats. Una de les aules s’ha convertit en taller de reparació, a càrrec del conserge. La Generalitat podria homologar aquests espais infrautilitzats per oferir el certificat de professionalitat. La formació a l’escola Font de la Pólvora està pensada per a “pares, mares i fills que vulguin cuidar els seus familiars grans”.

“Un canvi en tots els sentits”

El centre de Girona Est és de titularitat municipal i el curs actual és el segon sense l’etapa de primària. La Generalitat i l’Ajuntament van decidir reorganitzar el sector amb una sacsejada i centralitzar l’escolarització de 3 a 6 anys del sector al col·legi de Font de la Pólvora, que rep mainada del barri, de Mas Ramada, Vila-roja, el Grup Sant Daniel i la Creueta. Gina Penya és la directora de l’escola d’educació infantil de Font de la Pólvora i destaca que la implicació de les famílies ha crescut. “Hi ha hagut un canvi en tots els sentits. La mainada necessitava reforçar l’autonomia i les famílies, que creguessin en l’escola i que hi assistissin.” Sota mateix, hi ha l’escola bressol municipal Cavall Fort. L’escola de Vila-roja se centra en l’etapa de 6 a 12 anys (primària) i ja no té infantil.

El regidor del barri de Font de la Pólvora i del sector Est, Àdam Bertran (ERC), considera que la reorganització educativa “ha canviat la confiança de les famílies del barri en l’administració”. “La gent hi creu i de vegades et reconeixen la feina”, assenyala. Bertran era el regidor d’Educació en l’anterior equip de govern, format per Junts i ERC, i considera que aquells canvis ja anaven encaminats a donar “segones oportunitats” al barri. La revisió del model d’escolarització a Girona Est era una de les actuacions previstes en el pla municipal per a l’equitat educativa, que es va presentar el juny del 2022.

Amb la marxa de primària, els espais alliberats de l’escola podrien servir per formar persones d’altres franges d’edat i oferir el certificat de professionalitat. “Si busques un perfil més industrial, necessites maquinària. En canvi, un perfil d’aquest tipus [de l’àmbit de cures] no necessita maquinària, necessita metres quadrats. Això està en estudi, i hi ha moltes ganes de tirar-ho endavant”, diu Robert.

Bicicletes i vehicles de mobilitat

Pensant en un perfil més jove, afirma Robert, l’Ajuntament també treballa en una especialitat formativa en manteniment de bicicletes i vehicles de mobilitat urbana o personal. En aquest cas, seria un certificat de nivell 1 i de 200 hores de formació, el primer de la ciutat. “És una possibilitat que està més verda”, diu la regidora, número 2 d’ERC en les municipals del 2023 i, des de fa un any i tres mesos, directora dels serveis territorials d’Economia i Hisenda de la Generalitat.

A banda dels dos esmentats, l’SMO també ofereix els següents certificats: operacions auxiliars de serveis administratius i generals (nivell 1, 470 hores), socorrisme en instal·lacions aquàtiques (nivell 2, 380 hores), organització del transport i la distribució (nivell 3, 460 hores) i activitats auxiliars de magatzem (nivell 1, 250 hores).

1
certificat
d’atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials ofereix el Servei Municipal d’Ocupació de Girona. El de l’escola Font de la Pólvora seria el segon.
490
hores
és la durada del certificat de professionalitat que prepara l’Ajuntament a Girona Est i que pot derivar l’alumnat cap al cicle d’atenció a la dependència de grau mitjà d’FP.

“Pastanaga” en lloc d’un cicle de 2.000 hores

Fonts de l’Ajuntament de Girona destaquen que un certificat de professionalitat, homologat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), és una titulació que “acredita les competències professionals i garanteix els coneixements, habilitats i aptituds per dur a terme una activitat laboral” i que “s’inclou dins el sistema integrat de la formació professional [FP]”.

Per la regidora Raquel Robert, el certificat és obrir una porta. “De vegades, si a un jove de 16 o 17 anys li dius que ara faci un cicle formatiu de 2.000 hores, que són dos anys, diu: «Ara haig de fer això?» Però, en canvi, si ofereixes un certificat de 300 hores, que són uns mesos, potser poses la pastanaga i, a més a més, ajudes a trobar la vocació. Perquè, de vegades, quan parles d’instal·lacions elèctriques, potser no agrada tot, només agrada soldar. O t’agrada molt la cura, però no calen tots els coneixements d’un cicle formatiu [de FP] i se’n fa prou amb menys.”

El títol del certificat és “equiparable” als cicles formatius d’FP. També els fan la Generalitat i instituts d’FP. A través d’una modificació legal, Robert afirma que ara els departaments de Treball i Educació parlen “el mateix idioma”: “Hi ha una unitat mínima [i compartida], que és la unitat de competència. Una unitat de competència a Educació i una unitat de competència a Treball és la mateixa. I el certificat de professionalitat està format d’aquestes unitats.”

La regidora, antiga inspectora de la Generalitat a Girona, assenyala que “en formació hi ha el nivell 1, el 2 i el 3”: “Quan parlem de cicles de grau mitjà [d’FP], parlem de nivell 2, però també hi ha certificats de professionalitat de nivell 2, que són parts que es poden homologar amb els cicles.” El de Font de la Pólvora seria de nivell 1 i de 490 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona