Societat

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

El Govern i el Consorci de la Costa Brava han anunciat aquest dijous que compraran 12 dessalinitzadores mòbils per abastir una dotzena de municipis a partir del juny, informa l’Acn. Segons l’executiu, s’instal·laran quatre dessaladores a Roses, quatre a les instal·lacions de l’ETAP Empuriabrava i quatre més a la platja d’Empuriabrava. El destí de l’aigua produïda per les instal·lacions que s’ubicaran a Roses serà el mateix municipi, a través d’una connexió amb la xarxa de distribució, mentre que la resta de dessalinitzadores donaran servei als municipis que s’abasteixen de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d’Empúries -que inclou Empuriabrava-, Mancomunitat de Pau, Palau Saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, El Port de la Selva i Selva de Mar.

L’actuació suposarà una inversió propera als 10 milions d’euros. El consorci les adquirirà i l’ACA li concedirà una inversió de 5 milions.

La mesura fa mesos que s’estava treballant amb els dos ajuntaments implicats. Tant Roses com Castelló asseguren que és una “bona notícia” i que estan “contents” per la solució aconseguida.

En el cas de Roses, el regidor de Medi Ambient assegura que l’actuació complirà amb dos objectius: per una banda garantir l’aigua de boca per a tots els ciutadans de Roses , “tant els que hi viuen tot l’any com els que ens visiten”, però també ajudarà a garantir “una temporada turística amb normalitat”, tenint en compte la forta dependència d’aquest sector que té el municipi.

Espada, que de moment no ha volgut desvetllat quina ubicació tindran les quatre dessalinitzadores, ha dit que s’estan acabant d’ultimar els detalls i que suposaran un 80% del consum en temporada baixa i el 35% en temporada alta. En aquest sentit, ha explicat que permetran generar entre 4.500 i 5.000 metres cúbics diaris.

Pel què fa a les piscines, el regidor ha assegurat que se’n podran abastir com “un usuari més” però ha recordat que suposen un 2% del consum total que té la població. “Roses no és Lloret”, ha insistit.

Per la seva banda, Massot ha afirmat que la mesura els permet “avançar-se” a un escenari sense aigua amb l’objectiu de garantir l’abastament. “Celebrem que el conseller Mascort escoltés les nostres peticions de prioritzar dessalinitzadores en lloc de fer nous pous, que tenen més impacte al territori”.

De fet, la mesura arriba després que se sabotegessin tres pous del municipi, coincidint amb les protestes dels pagesos de la zona. De moment, les instal·lacions no s’han pogut reparar i les dessalinitzadores suposaran una alternativa que “fins ara no teníem” per garantir l’aigua.

Tractament d’osmosi a l’ETAP d’Empuriabrava

En aquest sentit, ha explicat que la previsió és que les quatre que aniran a l’ETAP d’Empuriabrava faci un tractament d’osmosi per “purificar l’aigua” que es desviarà des de la depuradora de Figueres al Rec del Molí. Les que s’ubicaran la platja -amb la ubicació escara per concretar- si que extrauran directament aigua de mar i la dessalinitzaran.

El Baix Empordà, sense dessaladores mòbils

Les mesures excepcionals decretades pel govern contra la sequera no han previst de moment cap dessaladora per la franja marítima del Baix Empordà. La reacció dels alcaldes dels municipis més poblats de la zona ha estat diversa. El més crític de tots ha estat l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez (PSC) que assegura que s’han oblidat d’ells: ”De dues dessaladores proposades a les reunions amb el Consorci d'Aigües, ens quedem sense cap inversió en la millora dels recursos hídrics per una zona que multiplica per sis els habitants i a on arribem a les 130.000 persones com a usuaris del nostre entorn urbà durant el mes d'agost”.  Al seu parer, això és un “nou despropòsit de la Generalitat”. També considera que és tracta de l’abandonament d’un territori que, en tres mesos, “fa gran aportacions a les activitats turístiques que generen el 20% del PIB de les comarques gironines”. 

Més comprensiu es mostra l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, l'independent Carles Motas (Tots per Sant Feliu). Considera que és “una bona mesura” que hi hagi dessaladores “com a mínim a l’Alt Empordà” i entén que el govern ja hauria de començar a pensar en el Baix Empordà. A més ofereix un espai per ubicar-ne una: “ A Sant Feliu hi ha un emplaçament idoni a la zona del port on hi ha una zona de bombeig d’aigües residuals”.

L’alcalde d’ERC de Palamós, Lluís Puig, creu que el govern de la Generalitat ha encertat amb la priorització de l’Alt Empordà. “Té una certa lògica que la Generalitat i el Consorci Costa Brava hagi decidit aquestes mesures pensant primer en l’Alt Empordà perquè Boadella està al límit i es nodreixen exclusivament d’allà. Al Baix Empordà ho fem a través de Sau-Susqueda-Pasteral que estan un pèl millor. Tenim marge” . No descarta, però, que s’hagi de començar a pensar en la Costa Brava centre.” Si s’arribés a una situació complicada es demanaria, de seguida, que s’actués”, matisa. 

L’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), també entén que ara s’hagi prioritzat l’Alt Empordà. “És la comarca en què és més complex perquè depenen de Boadella que està molt baix i és on hi ha hagut un sabotatge als pous de captació. Entenc que la prioritzin”. "A la Costa Brava centre i sud -continua- com que ens alimentem del Pasteral i una part dels pous de Gualta, fruit de les reserves i de les últimes pluges tenim garantit, segons em diuen, dotze mesos d’aigua amb normalitat”. Aprofita Fernández també per afirmar que hi ha una "falta total de planificació". “Hi ha una improvisació total i un desgavell de govern. Sembla ser que no hi ha ningú que mani. Es comença a veure que deixaran de fer les inversions que cal fer. No podem dependre d’aquestes situacions climàtiques cícliques“, remarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet