Societat

Centenars de persones s'acomiaden de l'abat emèrit, Cassià Maria Just, a la capella ardent

Decés

Centenars de persones s'estan acomiadant de l'abat emèrit, Cassià Maria Just, a la seva capella ardent, instal·lada des de les 15.30h a la que s'ha obert a la Sala de Romeries de l'Abadia. Dijous tornarà a obrir demà a la mateixa hora i fins les 20h. Cassià Maria Just ha mort avui als 81 anys després d'una llarga malaltia al monestir de Montserrat, on va ser abat durant 26 anys (1963-1989).

El president de la Generalitat, José Montilla, ha lamentat avui la "gran pèrdua" que suposa la mort de l'abat emèrit del monestir benedictí de Montserrat, Cassià Maria Just, a qui ha definit com una persona "molt compromesa amb el seu país i la seva gent".

En un comunicat, el govern català ha recordat que l'abat va dirigir la comunitat benedictina en els anys difícils posteriors al concili i que va tenir una important incidència sobre els clergues i els religiosos de Catalunya.
A més, ha subratllat que durant el seu llarg període com a abat va viure fets polítics i socials "convulsos", com la relació amb els governadors civils de l'època per conflictes socials o laborals, i el tancament a Montserrat que van protagonitzar un grup d'intel·lectuals el 1970 en protesta pel "procés de Burgos".

El president de CiU, Artur Mas, ha lamentat també la mort de l'abat emèrit, al qual ha definit com "un home bo", i un "català de soca-rel" que "estimava Catalunya i ho va demostrar sempre". En el seu blog d'internet, el president de UDC i secretari general de CIU, Josep Antoni Duren i Lleida ha lamentat la mort de Just, que considera un "eminent puntal de la jerarquia eclesiàstica catalana" que ha continuat el treball de l'abat Escarré i ha convertit el Monestir de Montserrat en un "espai de llibertat, de reflexió i de connexió amb el poble i els fidels".

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha destacat igualment el paper que va jugar per Catalunya i l'església catalana en uns moments i circumstàncies "complicats", mentre que el portaveu parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, l'ha posat com a "exemple" de persona humana.

El sindicat CCOO de Catalunya ha lamentat així mateix la seva mort i ha ressaltat la seva personalitat "molt vinculada" amb la defensa dels drets i les llibertats dels treballadors, especialment en l'època de la clandestinitat durant la dictadura franquista.

De la seva banda, l'actual abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha descrit Cassià Maria Just com una "persona de pau", i "fidel a l'evangeli", després de destacar l'experiència "molt intensa" que viu avui la comunitat benedictina.

El funeral
El president de la Generalitat, José Montilla, encapçalarà la comitiva del govern que assistirà divendres que ve al funeral que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria de Montserrat a les 10.45h, i en què serà present també el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell
educació

Educació registra més de 2.000 casos de violència escolar aquest curs

barcelona