Societat

Guia de compra o lloguer

Tràmits, costos, opcions de finançament i consells per reconèixer les fórmules més adequades per viure la compra o el lloguer amb il·lusió

En aquesta guia ràpida trobareu alguns dels elements més importants que cal tenir en compte a l’hora de plantejar el procés de compra o de lloguer

La compra o el lloguer d’un habitatge sol ser una de les decisions més importants de la nostra vida i pot convertir-se en una cursa d’obstacles sense un acompanyament adequat. En aquesta guia ràpida trobareu alguns dels elements més importants que cal tenir en compte a l’hora de plantejar el procés de compra o de lloguer d’un habitatge.

Selecció per a la compra

Més enllà de determinar la zona, el tipus d’immoble i les característiques, és important verificar la situació registral de l’habitatge al Registre de la Propietat, per evitar sorpreses i imprevistos.

Contracte d’arres

Abans de la compravenda definitiva, és habitual signar un contracte d’arres, on el comprador paga una quantitat com a garantia. El document fixa les condicions de la compravenda i les penalitzacions en cas d’incompliment per part d’alguna de les parts. La compravenda es formalitza davant notari mitjançant escriptura pública. Un cop signada l’escriptura, cal inscriure l’operació al Registre de la Propietat per oficialitzar el canvi de titularitat de l’immoble.

Despeses derivades

En el cas de la compra d’un habitatge, és important tenir presents els impostos que s’hi aplicaran en funció de si és obra nova o de segona mà: des de l’IVA fins a l’impost de transmissions patrimonials o l’impost sobre actes jurídics i documentals, que va del 5% al 20%, amb bonificacions que en alguns casos arriben al 100%. També és important informar-se sobre les despeses notarials, de registre, de gestoria i, arribat el cas, d’obertura d’hipoteca, i quines ha d’assumir el comprador, el venedor o el banc.

Opcions de finançament

Les hipoteques, tant si són fixes com mixtes o variables, són l’opció més comuna. Es recomana que la quota mensual no superi el 30% o el 35% dels ingressos. En el cas de les hipoteques variables, cal tenir en compte, i assessorar-se’n bé, les eventuals pujades de tipus que puguin impactar en l’economia familiar a causa de la variació de les quotes. Se sol finançar entre el 80% i el 95% del valor de l’habitatge, depenent de l’entitat bancària. Abans de contractar una hipoteca és recomanable comparar les condicions de diferents entitats financeres per trobar la més adequada. Caldrà estar atent també a les comissions d’obertura, amortització anticipada o cancel·lació, i assessorar-se legalment, per evitar pràctiques abusives.

Alternatives

Hi ha altres opcions de finançament que, en funció de cada cas, poden ser més o menys beneficioses per al comprador. Des del préstec personal per a imports menors, encara que tenen tipus d’interès més elevats, fins a fórmules de lloguer amb opció de compra o cooperatives d’habitatge, una alternativa en auge per a la promoció d’habitatges a preus més assequibles, ja que eliminen els graons de la intermediació.

Contractes de lloguer

En llogar un habitatge, és important formalitzar un contracte escrit que especifiqui la durada; la renda i els criteris d’actualització; qui n’és el responsable i haurà d’assumir les despeses de la comunitat, subministraments i manteniment, subjectes a regulació legal; i les fiances i els criteris de retorn, entre altres coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]