societat
Un estudi constata un “excés” de visitants al cim del Puigmal a l’estiu i proposa mesures correctores
El juliol i agost es va superar en 9.000 visitants la xifra recomanada per a aquesta època de l’any
Un estudi encarregat pel Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser del Ripollès constata que cal seguir reduint la freqüentació de visitants al Puigmal i a la pista d’accés de Fontalba els mesos d’estiu. Si bé en el còmput anual no se sobrepassa la xifra recomanada, sí que s’ha detectat que el juliol i agost hi havia un “excés” de visitants. Concretament, al cim del Puigmal hi va haver un 145% més de freqüentació –més de 9.000 entre els dos mesos– i un 47% més, en el cas de la pista de Fontalba. L’estudi s’emmarca en la voluntat del parc de seguir treballant per ordenar l’ús públic d’aquest espai natural. La pandèmia va disparar les visites i des del 2021 que es regula l’accés a Daió i Fontalba.
El Puigmal atrau cada any milers de visitants, una freqüentació que també té un impacte en l’entorn del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. El seu director, Santi Farriol, explica que és veritat que “hi puja molta gent”, però creu que els resultats de l’estudi demostren que les mesures per regular el pas de vehicles en punts com l’accés per Fontalba estan funcionant. “No anem tan desencaminats”, afirma el director, que assegura que estan “satisfets” de les mesures que s’han pres fins ara en coordinació amb l’Ajuntament de Queralbs.
L’estudi identifica tres càrregues –anual, diària i mensual– segons cada punt analitzat. Així, per exemple, el Cim del Puigmal té fixat un còmput total de 48.907 visitants a l’any, 4.076 al mes i 136 al dia. A l’indret del paratge de Fontalba és de 24.100 a l’any, més de 2.000 mensuals i 67 al dia, mentre que el punt de pista de Fontalba se situa en 42.500 a l’any, més de 3.500 i 118 al mes i dia, respectivament.
La capacitat de càrrega es calcula tenint en compte factors com la climatologia o la possible afectació de fauna i flora segons l’època de l’any. Això fa, per exemple, que la capacitat de càrrega del Puigmal sigui més alta a la tardor i a l’hivern, que no a la primavera i estiu, quan les aus d’interès, com la perdiu blanca, estan nidificant.
Basant-se en les dades de capacitat de càrrega i afluència de visitants, es veu com en aquests tres punts no hi ha un excedent de visitants en el global de l’any. Ara bé, en el cas el cim del Puigmal i de la pista de Fontalba sí que hi ha un excés del 145% i un 47%, respectivament, el juliol i agost –els moments “més crítics”–. L’estudi assegura que el problema real és la “concentració en zones i períodes específics” i no pas el còmput anual. Es basa en dades de freqüentació del 2023, les últimes que hi havia disponibles durant l’elaboració de l’estudi. En el cas del cim, estan quantificats en prop de 3.700 visitants de més el juliol i 5.470, a l’agost El balanç global del 2023 són 39.135 visitants al cim, uns 10.000 menys del que l’estudi fixa com a màxim, 48.907.
I en el cas de la pista de Fontalba, hi van haver 1.564 persones de més el juliol i 2.085, a l’agost. Per contra, el paratge de Fontalba té molta menys pressió a l’estiu, superant en un centenar la capacitat de càrrega de l’agost.
Propostes de millora
El document també desglossa algunes accions que podrien ajudar a avançar en la gestió de l’espai. Així per exemple, proposen ampliar la zona dels informadors a zones més d’interior com el cim del Puigmal; més informació ambiental per posar en valor la biodiversitat de la zona -mantenir els gossos lligats durant tota la visita i no sortir de la xarxa principal de camins- i avançar en estratègies de coordinació transfronterera (vessant de la Catalunya del Nord).
Més informadors al parc i més hores vigilades a Daió
Aquest any s’ha ampliat dues hores l’horari d’aparcament regulat a Daió de Baix, una hora abans i una hora més tard del que es feia fins ara, és a dir, des de les 8 h. fins a les 15 h. Hi ha un aparcament de 44 vehicles i s’ha de pagar 5 euros per vehicle i dia ’in situ’.
El paratge de Fontalba és l’altre accés principal per pujar al Puigmal i per anar a la Vall de Núria a peu. En aquest punt hi ha un aparcament de 60 vehicles on s’ha de fer la reserva anticipada per Internet -5 euros per vehicle i dia-. La regulació busca evitar els vehicles mal aparcats a les zones no habilitades, un fet que dificultava el pas de vehicles d’emergències i veïns. Només està vigent les èpoques de temporada alta, com Setmana Santa i a l’estiu, i consta de vigilants-informadors que fan un seguiment.
El director del parc, Santi Farriol, remarca que la regulació es va fer no només per un tema de protecció del medi natural i el patrimoni cultural sinó també per un tema de seguretat com en cas d’incendis. “Ens trobàvem que els vehicles de seguretat no podien passar perquè s’hi acumulava tanta gent -amb els seus vehicles mal aparcats en pistes forestals- que no podien passar”, detalla.
Aquest any han decidit que reforçaran l’equip d’informadors a tot el parc per repartir millor les visites al medi. “Informen al visitant i els diem que, si aquí ara està ple, podeu anar a aquest altre itinerari, i així espongem”, conclou.