barcelona
El Sindicat de Llogateres proposa als eurodiputats imitar el model d’Amsterdam
També reclamen que es prohibeixin les “compres especulatives”
El Sindicat de Llogateres, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i els sindicats UGT i CCOO s’han reunit aquest dimarts amb els eurodiputats que aquesta setmana visiten Barcelona i Badalona per tractar amb diferents sectors la crisi de l’habitatge i els han traslladat la necessitat de regular el mercat, ja sigui limitant la compra a qui no el destini com a primera residència o defensant la legislació actual, que inclou la regulació dels preus dels lloguers als municipis amb zones tensionades.
La portaveu del Sindicat de Llogateres Carme Arcarazo ha traslladat als europarlamentaris que el model a seguir sigui el d’Amsterdam i es prohibeixin les “compres especulatives”. Concretament, a la capital holandesa només es permet adquirir un habitatge per a primera residència. “Hem de caminar cap allà. Ara mateix el que estem veient és un acaparament dels habitatges i el que ens cal és tot el contrari”, ha dit Arcarazo en declaracions recollides per l’ACN després de reunir-se amb els diputats europeus. Ha reiterat la necessitat de regular el lloguer de temporada i d’habitacions i ha insistit que “cal actuar ja”. Per Arcarazo, la reunió amb els eurodiputats ha estat “molt exhaustiva” i ha criticat que, per una banda, no s’hagi convidat organitzacions com la PAH i, per l’altra, que s’hagin reunit amb l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol. “És una vergonya, l’alcalde de Badalona no és exemple de res, però sobretot no és exemple de polítiques d’habitatge”, ha reblat.
Amb tot, Arcarazo ha destacat la importància de ser a la trobada amb els eurodiputats tot i ser un “espai incòmode” i “posar els punts sobre les ‘is’ per explicar com és de greu la situació”. “I sobretot per explicar que la crisi de l’habitatge no la solucionarem només construït”, ha afegit la portaveu del Sindicat de Llogateres.
Per la seva banda, el secretari general d’UGT, Camil Ros, ha assenyalat que la regulació i el control de preus és una mesura “prioritària”, i ha defensat que la contenció a les zones tensionades ha funcionat. En aquest sentit, ha reclamat una “Europa social” que prioritzi el dret a l’habitatge per sobre de la rendibilitat que busquen els propietaris, i ha apostat per més inversió pública per crear un parc d’habitatge social.
Al seu torn, la secretària general de CCOO, Belén López, ha traslladat als eurodiputats que el problema de l’habitatge a Catalunya “és fruit d’unes polítiques que han anat encaminades directament a fer un negoci d’un dret” i ha reivindicat que les rendes del lloguer vagin vinculades als salaris.
Finalment, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Miquel Borràs, ha situat l’origen de la crisi de l’habitatge “en una sèrie de legislacions, incentius i privilegis fiscals cap al sector econòmic de la immobiliària”, que ha facilitat una “concentració” d’actius immobiliaris en poques mans. “Ara mateix hi ha una mena de segrest de la renda disponible per part d’un sol sector econòmic”, ha comentat Borràs, que ha recalcat que la crisi d’accés a l’habitatge afecta cada vegada més població.