Societat

Els pares del nadó mort per culpa d'una llet infectada demanen justícia

Treballen per evitar que es repeteixi un cas semblant

Un matrimoni dels Pallaresos (Tarragonès) s'enfronta aquest dilluns a una distribuïdora alimentària per la mort de la seva filla de tres mesos i mig el 2007 per culpa d'una llet per a nadons infectada amb una bactèria. La nena, Nerea, que va néixer de forma prematura juntament amb una germana bessona, va patir meningitis i va acabar morint.

Els pares han demandat a l'empresa Nutrition&Santé Iberia, que distribuïa la llet per a tot l'Estat, per valor d'uns 600.000 euros. La parella demana justícia perquè no torni a passar un cas semblant a cap altre nadó.

Els pares de la Nerea no només estan dolguts per la mort de la seva filla, sinó també per la reacció de l'empresa i les autoritats sanitàries durant i després del mortal episodi. De fet, ells no només volen els diners, sinó disculpes formals de l'empresa i que la llet especial per a nadons prematurs Sanutri Preterm 400 grams es retiri perquè res semblant torni a passar a algun altre nadó. Els dos lots afectats, amb unes 3.800 unitats, van ser retirats, mentre que la Generalitat va multar l'empresa amb 65.000 euros i l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició va emetre una alerta de Nivell 1.

Jordi Sánchez, el pare de Nerea, sent que l'empresa i les autoritats sanitàries se n'enriuen de la seva família, ja que ningú s'ha dirigit a ells per demanar-los disculpes, interessar-se per la seva situació o oferir-los ajuda psicològica o de qualsevol tipus. També retreu als responsables sanitaris que no els diguessin fins molt tard que la causa probable de la mort era el bacteri de la llet. "Ells mateixos ho van amagar perquè no volien que se sabés o que provoquéssim alarma social", diu Sánchez.

El fabricant de la llet té la seu a Suïssa, l'importador a Alemanya, però el distribuïdor a l'estat té la seu a Barcelona. Però Nutrition&Santé Iberia assegura que no és responsable del contingut del producte. Tot i això, la seva asseguradora va oferir uns 70.000 euros -basant-se en el barem d'accidents de trànsit- a la família, que els va rebutjar per insuficients i perquè volien altres tipus de compensacions. La indemnització va quedar consignada al jutjat.

Ara, un jutge haurà de determinar si accepta les pretensions de la família: 300.000 euros per la mort de Nerea, 200.000 euros per danys morals als pares, Jordi i Dolores, i 100.000 per a la germana bessona, Ada, que no va patir cap afecció i segueix vivint amb total normalitat.

Tot i això, Jordi Sánchez no sap quant val la seva filla. "Per mi no té preu, i per ells, si tenen fills, tampoc. La meva filla no té preu, i prefereixo tenir la meva filla que els diners, els diners tant me fan", ha afirmat.

El matrimoni espera que el judici vagi bé, però no hi confia gaire, ja que l'empresa, si la indemnització és molt elevada, recorrerà la sentència. "L'únic que miren són els diners", ha afirmat Sánchez. "Ens agradaria que no tornés a passar, perquè parlem de vides humanes, de criatures, a qui estàs alimentant perquè visquin i creixin", lamenta el pare.

Perquè no torni a passar, demana que es facin més controls o es busquin altres sistemes per alimentar aquests nadons prematurs. I si alguna empresa comet un error, "que la Generalitat sigui molt més dura".

Tres mesos i mig de patiment
El calvari de la família va començar el 25 de maig de 2007, quan Dolores va tenir un part prematur de dues bessones a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona després de 33 setmanes de gestació. Ada va néixer bé, però Nerea va començar a patir els primers símptomes de meningitis cinc dies després i va quedar ingressada.

El 13 de juny personal de la Conselleria de Salut va recollir mostres de la llet, que es van analitzar a l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Allà es va descobrir que una de les mostres tenia un bacteri que coincidia amb el de la nena malalta. El 13 de juliol es va activar l'alerta alimentària i es van retirar els lots afectats.

El 16 de juliol la situació va empitjorar, ja que la nena patia hidrocefàlia i se l'inflava el cervell. Va haver de ser traslladada a l'hospital infantil de Sant Joan de Déu, a Barcelona. Llavors va ser quan els metges van informar a la família que la causa més probable era la llet.

Un mes després, el 16 d'agost, va ser donada d'alta, ja que semblava que el seu estat havia millorat, però va ser un miratge, perquè un dia després la van haver de tornar a ingressar al Joan XXIII i poques hores després va ser derivada de nou al Sant Joan de Déu, on hi va morir el 9 de setembre.

Des d'aleshores la família va reclamar, però l'empresa no els va fer massa cas. El juny de 2008 es va convocar un acte conciliació, previ a qualsevol demanda, però la distribuïdora no es va presentar. Aquest dilluns un jutge escoltarà les dues versions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major de Lleida

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis i preservar espais

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona